334
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας | REUTERS/Fabrizio Bensch

Απελάσεις όσων αιτήθηκαν άσυλο και παραβίασαν τον νόμο ζητά ο Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 09:31
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Απελάσεις όσων αιτήθηκαν άσυλο και παραβίασαν τον νόμο ζητά ο Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2019, 09:31

Το Μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του ξαναφέρνει στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος με αφορμή μια πρόσφατη επίθεση στη Βαυαρία, πιέζει να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για τις απελάσεις όσων έχουν αιτηθεί άσυλο.

Γνωστός για τις σκληρές του θέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε στην εφημερίδα Bild ότι «όταν αιτούντες άσυλο διαπράττουν βίαια εγκλήματα, πρέπει να φεύγουν από την πατρίδα μας». Πρόσθεσε ότι «όταν η κείμενη νομοθεσία δεν αρκεί για αυτό, πρέπει να την τροποποιούμε».

Ο Ζεεχόφερ σκοπεύει να παρουσιάσει μια τροπολογία εντός εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, τρεις ύποπτοι για την υπόθεση είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και ένας του Ιράν. Οι διωκτικές Αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι ένας από τους υπόπτους ήταν Σύρος.

Η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι οι τέσσερις νεαροί τραυμάτισαν 12 διερχόμενους, ηλικίας μεταξύ 16 και 42 ετών, το Σάββατο στο Αμπεργκ. Οι αιτούντες άσυλο, ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, έχουν προφυλακιστεί και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βαυαρίας δεν έδωσαν καμιά εξήγηση για τα κίνητρα της επίθεσης. Κανένας από τους νεαρούς δεν ζούσε στο Αμπεργκ, ενώ δύο δεν έχουν άδεια μόνιμης παραμονής.

Κάτοικοι της πόλης του Ανω Παλατινάτου σοκαρίστηκαν από τις επιθέσεις που έγιναν στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην παλιά πόλη της -συνήθως πολύ ήσυχης- κοινότητας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι οι επαναπατρισμοί των νεαρών «δεν είναι νομικά εφικτοί σε καμία από τις περιπτώσεις». Συμφώνησε ωστόσο ότι η νομοθεσία στη Γερμανία ως προς αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εν τω  μεταξύ, η Αριστερά (Die Linke) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επέκριναν τις δηλώσεις και την πρωτοβουλία του Ζεεχόφερ, για διαφορετικούς λόγους.

«Δεν χρειαζόμαστε ειδικούς νόμους για ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων», τόνισε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, λέγοντας ότι την υπόθεση πρέπει να τη χειριστεί η αστυνομία. Αντίθετα, ο Στεφάν Τόμε του FDP έκρινε ότι το πρόβλημα είναι τα περίπλοκα εμπόδια για τις απελάσεις, κι αυτό δεν θα επιλυθεί αν απλά ο νόμος γίνει αυστηρότερος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...