643
Ο Λούλα, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Σίριλ Ραμαφόζα στη σύνοδο των BRICS | GIANLUIGI GUERCIA/Pool via REUTERS

Διευρύνονται οι BRICS: Ποιες χώρες γίνονται νέα μέλη

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 11:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2023, 16:10
Ο Λούλα, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Σίριλ Ραμαφόζα στη σύνοδο των BRICS
|GIANLUIGI GUERCIA/Pool via REUTERS

Διευρύνονται οι BRICS: Ποιες χώρες γίνονται νέα μέλη

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 11:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2023, 16:10

Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν σε αυτή, μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Η διεύρυνση ενδέχεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα, στην οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα, ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη θα γίνουν δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση της ομάδας βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων της συνόδου που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αν και όλα τα μέλη των BRICS συμφωνούσαν στη διεύρυνση της ομάδας, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών για το πόσα νέα μέλη θα πρέπει να γίνουν δεκτά και πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η εισδοχή τους.

Περίπου 40 χώρες είχαν ζητήσει να ενταχθούν στην ομάδα ή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες «της ομάδας των 5», οι χώρες των οποίων παράγουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.

Ικανοποίηση από Αργεντινή και Σαουδική Αραβία

Ένα «νέο σενάριο» ανοίγεται για την Αργεντινή με την πρόσκληση της λατινοαμερικάνικης χώρας στην ομάδα BRICS αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο Φερνάντες πρόσθεσε πως η ένταξη στον συνασπισμό αυτών των χωρών θα είναι μια «μεγάλη ευκαιρία» ώστε να ενισχυθεί η χώρα, η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση με ένα αδυνατισμένο νόμισμα, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και έναν ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Αργεντινή ήθελε να ενταχθεί στους BRICS – λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας του συνασπισμού στη διάρκεια ενός δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος, ανέφερε ο Φερνάντες.

«Ανοίγονται οι δυνατότητες ένταξής μας σε νέες αγορές, παγίωσης υφιστάμενων αγορών, αύξησης εισερχόμενων επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης εισαγωγών», είπε.

Εντασσόμενη στις BRICS, η Αργεντινή θα είναι ένας σημαντικός συνομιλητής και ενδεχόμενος διαμεσολαβητής για την επίτευξη ομοφωνίας με άλλες χώρες, είπε ο Φερνάντες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya πως η χώρα του εκτίμησε την πρόσκληση που απηύθυναν οι BRICS για ένταξή της στον συνασπισμό, θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης της 1ης Ιανουαρίου και θα «λάβει την κατάλληλη απόφαση».

Ο ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν δήλωσε πως οι BRICS είναι ένας «ωφέλιμος και σημαντικός δίαυλος» για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είχε πει στη σύνοδο κορυφής των BRICS πως η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες BRICS.

«Προσβλέπουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία ώστε να δημιουργήσουμε νέες αναπτυξιακές και οικονομικές ευκαιρίες και να ανυψώσουμε τη σχέση μας στο επιθυμητό επίπεδο», δήλωσε.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε επίσης πως η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας και διαθέτει τα εργαλεία ώστε να παραμείνουν σταθερές οι αγορές ενέργειας.

Γκουτέρες: Οι θεσμοί πρέπει να μεταρρυθμιστούν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στη σύνοδο κορυφής πως «οι σημερινές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του χθες» και πως για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί πραγματικά για όλους πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

«Δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πολλές αφρικανικές χώρες κυβερνιόντουσαν ακόμη από αποικιοκρατικές δυνάμεις και δεν ήταν καν στο τραπέζι», είπε ο Γκουτέρες κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου των BRICS.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους θεσμούς του Bretton Woods», είπε, αναφερόμενος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί πραγματικά για όλους, πρέπει να μεταρρυθμιστούν και να αντικατοπτρίζουν την ισχύ και τις οικονομικές πραγματικότητες του σήμερα. Χωρίς μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο κατακερματισμός είναι αναπόφευκτος», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...