542
Το αεροπλάνο που φέρεται να μετέφερε τον Πριγκόζιν πέφτει προς το έδαφος | Twitter

Το τίμημα της προδοσίας: Η στιγμή που πέφτει το αεροσκάφος του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 10:35
Το αεροπλάνο που φέρεται να μετέφερε τον Πριγκόζιν πέφτει προς το έδαφος
|Twitter

Το τίμημα της προδοσίας: Η στιγμή που πέφτει το αεροσκάφος του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2023, 10:35

Το αεροσκάφος Embraer Legacy 6000 που φέρεται ότι μετέφερε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και συνετρίβη στη Ρωσία, την Τετάρτη, πετούσε στα 28.000 πόδια, όταν ξεκίνησε η πτώση του.

Αυτό σημειώνει η Telegraph, που προσθέτει ότι εκείνο το σημείο της πτήσης θεωρείται το ασφαλέστερο.

Το ηλικίας 16 ετών αεροσκάφος έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου στις 6:11 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το αεροσκάφος ανήκε στην Ομάδα Βάγκνερ από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Embraer ήταν κατασκευασμένο στη Βραζιλία, από την ομώνυμη εταιρεία, που θεωρείται η ασφαλέστερη στον κόσμο, σύμφωνα με την Telegraph, έχοντας το μικρότερο ποσοστό δυστυχημάτων ανά πτήσεις των αεροσκαφών της. Εχει κατασκευάσει 8.000 αεροπλάνα από το 1969.

Εκτός από τον Πριγκόζιν, στο αεροσκάφος επέβαινε και ο κυριότερος στρατιωτικός ηγέτης της Ομάδας Βάγκνερ, Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και άλλοι επτά επιβάτες, που σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το δικινητήριο ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer 6000.

Καρέ από βίντεο που δείχνει το αεροσκάφος να φλέγεται μετά τη συντριβή του στο έδαφος – Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Το ιδιωτικό τζετ εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.

Ο κατάλογος των επιβατών που δημοσιοποίησε η Ροσαβιάτια περιλάμβανε επίσης το όνομα του Βαλερί Τσεκάλοφ, του επικεφαλής της ιδιωτικής ασφάλειας του Πριγκόζιν.

Μία σορός μεταφέρεται από τον τόπο της συντριβής – REUTERS/Marina Lystseva

Το αεροσκάφος Embraer Legacy συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινα, στην περιφέρεια Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ φαίνονται φλεγόμενα συντρίμμια σε χωράφι, και αεροσκάφος που βγάζει καπνούς να πέφτει από τον ουρανό.

Σύμφωνα με μία πηγή, ακούστηκαν «εκρήξεις» προτού συντριβεί το αεροσκάφος. Σύμφωνα με άλλη, η οποία φέρεται να έχει σχέσεις με την Ομάδα Βάγκνερ, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Διενεργείται έρευνα για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών». Ομάδα έρευνας «εστάλη επιτόπου (…) για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας.

Σύμφωνα με τη Ροσαβιάτια, το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero, η οποία ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές επιχειρηματιών.

Λέξη δεν είπε ο Πούτιν για το δυστύχημα σε ομιλία του

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε ομιλία με την ευκαιρία της 80ής επετείου από τη μάχη του Κουρσκ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πηγαίνοντας σε αυτή την περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, που γειτονεύει με την Ουκρανία.

Χωρίς να αναφερθεί στη συντριβή, ο ρώσος πρόεδρος εξήρε την «αφοσίωση» και την «πίστη» των ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, που «πολεμούν με θάρρος και αποτελεσματικότητα».

Διεθνείς αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ είπε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Βάγκνερ δυο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024. Ο Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν».

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο θάνατος του επικεφαλής της Βάγκνερ.

«Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

Η επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια είπε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν «δολοφόνος» που «δεν θα λείψει σε κανέναν».

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο θάνατός του θα σημάνει τον τερματισμό «της παρουσίας της Βάγκνερ στη Λευκορωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...