493
Ο Νίκος Δένδιας: «Δεν μπορεί η Τουρκία μονομερώς να ασκεί δικαιώματα που κατά φαντασίαν έχει». | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δένδιας: Σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν θα είμαστε μόνοι μας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2020, 10:34
Ο Νίκος Δένδιας: «Δεν μπορεί η Τουρκία μονομερώς να ασκεί δικαιώματα που κατά φαντασίαν έχει».
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Δένδιας: Σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν θα είμαστε μόνοι μας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2020, 10:34

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα της Κυριακής» τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη και εάν χρειαστεί σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της», δηλώνει ο Νίκος Δένδιας. «Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα είναι διαρκής. Ο αμερικανικός παράγων δρα, λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή και αποτρέπει όποιον απεργάζεται την αστάθεια. Αλλά εάν χρειαστεί, ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί, μπορούμε και μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση σας λέω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας».

Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξής του ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν συνομιλίες με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα ιστορικά παραδέχεται μία διαφορά με την Τουρκία, τη διαφορά ως προς την υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έχει τις απόψεις της, εμείς έχουμε τις δικές μας και για αυτό λέμε να τις συζητήσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και συμπληρώνει:

«Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτα από την Τουρκία το οποίο ανήκει πραγματικά σε αυτή, αλλά δεν δεχόμαστε να πάρει και αυτή κάτι το οποίο ανήκει σε εμάς. Αν υπάρχουν διαφωνίες, όχι φυσικά σε ζητήματα της κυριαρχίας μας, έχει πει και ο πρωθυπουργός να το συζητήσουμε Και αν δεν μπορούμε να βρούμε άκρη υπάρχουν διεθνείς δικαιοδοτικοί οργανισμοί μέσα στο γνωστό πλαίσιο [σ.σ: εννοεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης]. Αυτό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί είναι το δίκιο των κανονιοφόρων. Δεν μπορεί η Τουρκία μονομερώς να ασκεί δικαιώματα που κατά φαντασία αυτή έχει».

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Το κριτήριο για κάθε επίσκεψη και αν αυτή αποδίδει ή όχι έχει να κάνει με το ποιος είναι ο στόχος της, τι περιμένεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει στον πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία την ελληνική θέση και να την κάνει απολύτως κατανοητή. Αυτό έγινε με τον πιο καθαρό τρόπο και πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε αντίλογος αλλά κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Και αυτό φαίνεται και από μία σειρά δηλώσεων και του υπουργού εξωτερικού του κ. Πομπέο και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ του κ. Πενς. Όπως άλλωστε ξέρετε ο πρόεδρος Τραμπ είναι απολύτως εξωστρεφής και εάν ακουγόταν κάτι από την ελληνική πλευρά με το οποίο διαφωνούσε θα το έλεγε χωρίς περιστροφές και μάλιστα μπροστά στις κάμερες. Αυτό δεν έγινε ούτε ανοιχτά ούτε στην κατευθείαν συνομιλία που είχαμε και η οποία είναι πολύ πιο ουσιαστική».

Σε ερώτηση εάν ο έλληνας Πρωθυπουργός μετέφερε στην αμερικανική ηγεσία την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει με όλα τα μέσα σε περίπτωση που οι Τούρκοι περάσουν την κόκκινη γραμμή, απάντησε:

«Σας διαβεβαιώ ότι αυτό συνέβη με τον πιο καθαρό τρόπο και με πολύ λίγα λόγια γιατί έτσι γίνονται αυτά κατανοητά. Θέλω να συμπληρώσω βέβαια ότι εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι η Τουρκία θα περάσει τη γραμμή την οποία έχουμε καταστήσει απολύτως κατανοητή».