432
Εμβολιασμός με την τρίτη δόση στο Τελ Αβίβ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Ammar Awad

Covid-19: Γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει την τέταρτη δόση του εμβολίου;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 11:15
Εμβολιασμός με την τρίτη δόση στο Τελ Αβίβ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Ammar Awad

Covid-19: Γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει την τέταρτη δόση του εμβολίου;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 11:15

Πόσο απαραίτητη είναι η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό; «Αρκετά», εκτιμούν οι επιστήμονες στο Ισραήλ, οι οποίοι ήδη μοιράζονται τα συμπεράσματα από τις μελέτες που διεξάγουν με τους επίσημους φορείς δημόσιας υγείας της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα δεδομένα την Τετάρτη, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανοσία φθίνει αρκετούς μήνες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι η εξασθένηση της ανοσίας φαίνεται και στη μείωση των αντισωμάτων, αλλά και από τις νοσήσεις των ατόμων που είχαν κάνει τις τρεις πρώτες δόσεις. Η κατάσταση εξελίσσεται όπως με τη δεύτερη δόση που φθίνει και χρειάζεται η τρίτη, ενισχυτική δόση. Ετσι, εκτιμήσαμε ότι όσοι είχαν κάνει την τρίτη δόση πριν από τέσσερις μήνες, θα έπρεπε και πάλι να εμβολιαστούν», εξηγεί στην Telegraph ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben Gurion και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων της χώρας.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς, οπότε θα είναι πάντα μερικούς μήνες μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και θα αξιολογεί τα δεδομένα του πληθυσμού της.

Το καλοκαίρι υπήρξε και η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Οι χώρες που αρχικά δεν πείστηκαν από τη στρατηγική που ακολούθησε το Ισραήλ και δεν προχώρησαν στη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης στον πληθυσμό, όπως η Βρετανία, όπως φάνηκε τελικά πως απλώς καθυστέρησαν, κάτι όμως που στοίχισε ανθρώπινες ζωές, σχολιάζει η Telegraph.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ είναι καλύτερο και πιο άμεσο στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τις πρώιμες ενδείξεις και όχι με τα αυστηρά επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, αν στο μέλλον αποδειχθεί ότι η δράση των εμβολίων διαρκεί μόνο τρεις μήνες, τότε θα πρέπει να ληφθούν τελείως διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, καθώς τα εμβόλια έχουν παρόμοια δράση με αυτήν που έχουν οι αντιβιώσεις. Δηλαδή όταν κάποιος εμβολιάζεται συχνά, δημιουργεί τον κίνδυνο το ανοσοποιητικό του σύστημα να αδρανήσει ή να υπολειτουργεί, αφού λαμβάνει συνεχώς εξωγενείς οδηγίες για το πώς θα κινηθεί και τι αντισώματα θα παράξει.

Επιπλέον, όπως δημιουργούνται τα πιο ανθεκτικά μικρόβια λόγω της υπερκατανάλωσης στις αντιβιώσεις, έτσι μπορούν να δημιουργηθούν και πιο ανθεκτικά στελέχη του κορονοϊού, που δεν θα τα καλύπτει κανένα εμβόλιο.

Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση το Ισραήλ προτείνει την τέταρτη δόση όχι σε όλους τους πολίτες, όπως είχε κάνει με την τρίτη δόση, αλλά μόνο σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19 ή έκθεση υψηλού κινδύνου στον κορονοϊό (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...