316
Μια (άχαρη) προσπάθεια για χειραψία μεταξύ των δύο ανδρών | Alex Brandon/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Μια αμήχανη χειραψία και αιχμές με το «καλημέρα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 13:16
Μια (άχαρη) προσπάθεια για χειραψία μεταξύ των δύο ανδρών
|Alex Brandon/Pool via REUTERS

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Μια αμήχανη χειραψία και αιχμές με το «καλημέρα»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 13:16

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τον τόνο της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στη Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση, λέγοντας κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά τη συνάντησή τους.

Καθισμένος απέναντί του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, που πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Λεμάν, δεν αναμένεται να διαρκέσει παρά ένα δίωρο και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν χωριστά δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι γνωρίζονται καλά, έσφιξαν τα χέρια στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.

Η συνάντηση είναι η τελευταία πράξη μιας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για τη δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με τη Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για τη συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News