484
Μάχη με τον χρόνο και τον ιό δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ | Alexandros Michailidis / SOOC

Ασφυξία στις Εντατικές με ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων – Εκτακτη ενημέρωση από Κικίλια

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2020, 13:59
Μάχη με τον χρόνο και τον ιό δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ασφυξία στις Εντατικές με ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων – Εκτακτη ενημέρωση από Κικίλια

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2020, 13:59

Σφοδρότατη πίεση δέχεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες ξεπερνούν τα 300 άτομα καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες –ένας νέος νοσηλευόμενος δηλαδή κάθε πέντε λεπτά!– ενώ το 10% από αυτούς ενδέχεται να καταλήξουν στην Εντατική και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων προκαλεί ασφυξία, υπό συνθήκες περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, μόνο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» δέκα άτομα διασωληνώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν φτάσει τους 239. Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής αύξησης των διασωληνώσεων είναι ότι την περασμένη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ήταν 179.

Πρακτικά τις επόμενες 15 ημέρες οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περισσότερα από 30 άτομα την ημέρα θα χρειάζονται Εντατική, δηλαδή σε μία εβδομάδα θα καταληφθούν περίπου 200 κλίνες!

Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί θα «κρατήσουν» τη θέση στην Εντατική για τουλάχιστον 15 ημέρες, καθώς όπως είχε εξηγήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, οι νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό είναι μακροπρόθεσμες.

«Δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ετσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευμένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες», τόνισε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

50 σε ΜΕΘ σε μία ημέρα

Χθες, ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ότι 239 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε Εντατική.

Την ίδια στιγμή 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ή με Covid-19. Αν σε αυτούς προστεθούν οι 11 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ που ήταν κατειλημμένες την προηγούμενη ημέρα, φαίνεται πώς, σε μόνο μία ημέρα, έγιναν τουλάχιστον 50 νέες εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για την πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και για τις νέες ΜΕΘ-Covid που πρόκειται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία στο ΕΣΥ, θα μιλήσουν το απόγευμα της Τρίτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες, 12 άτομα σε όλη τη χώρα έχουν καταλήξει από το πρωί της  Τρίτης από ή με Covid-19, ενώ ο συνολικός αριθμός που θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να ξεπεράσει τους 20.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...