191
Ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 8 Ιανουαρίου | REUTERS

Αποκάλυψη: Στα 2,7 δισ. δολάρια το κέρδος για την Τουρκία από τη συμφωνία Ερντογάν – αλ Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 15:10
Ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 8 Ιανουαρίου
|REUTERS

Αποκάλυψη: Στα 2,7 δισ. δολάρια το κέρδος για την Τουρκία από τη συμφωνία Ερντογάν – αλ Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 15:10

Συμφωνία για να πληρώσουν οι Λίβυοι τα 2,7 δισ. δολάρια που χρωστούν σε τουρκικές εταιρείες από την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι, έκλεισε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Κατασκευαστικές εταιρείες από την Τουρκία είχαν αναλάβει πολλά ακριβά έργα υποδομών στη Λιβύη, από τη δεκαετία του ’70. Ομως, η πτώση του Καντάφι και ο εμφύλιος που μαίνεται τα τελευταία εννέα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα συμφωνημένα.

Εκτός από τα χρωστούμενα, η συμφωνία Ερντογάν – αλ Σαράζ περιλαμβάνει νέα συμβόλαια για έργα στους τομείς της ενέργειας, της στέγασης και των κατασκευών.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο. Τα ακριβή ποσά είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, αλλά, σύμφωνα με το Arabnews.com, περιλαμβάνονται μία εγγυητική επιστολή ύψους ενός δισ. δολαρίων, 500 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για λεηλατημένο ή κατεστραμμένο εξοπλισμό και απλήρωτα χρέη 1,2 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Κάρολ Βασιλέφσκι, αναλυτή τουρκικών θεμάτων στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στη Βαρσοβία, περισσότερο και από τα μετρητά, η Τουρκία θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την αποκατάσταση των επιχειρηματικών σχέσεων.

Οι τουρκικές εταιρείες που είχαν αναλάβει έργα στη Λιβύη ήταν κυρίως οι Ustay Yapi, Tekfen, Enka, Renaissance και Guris Insaat.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...