528
| © European Parliament

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Εύα Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 18:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 23:22

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Εύα Καϊλή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 18:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/01/2022, 23:22

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, εξελέγη την Τρίτη η Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απέσπασε με άνεση το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων και βρέθηκε στην πέμπτη θέση με 454 ψήφους.

H κυρία Καϊλή είχε λάβει το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (της ομάδας που εκπροσωπεί στην Ευρωβουλή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, PES), οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει πέντε θέσεις αντιπροέδρων μετά τη συνδιαλλαγή που είχαν κάνει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να στηρίξουν την υποψήφια του τελευταίου για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι εννέα από τις 14 θέσεις, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί και η τύχη του πήγε στον δεύτερο γύρο. Τελικά εξελέγη και αυτός και η Ελλάδα αριθμεί δύο αντιπροέδρους στην Ευρωβουλή

Οσο για την κυρία Καϊλή, πέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί με άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της Ευρωβουλής, όπως τη Γερμανίδα Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Α’ γύρου:

Ψηφίσαντες: 691
Λευκά ή άκυρα: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680

Οτμαρ Κάρας (ΕΛΚ- Αυστρία): 536
Πίνα Πικέρνο (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες – Ιταλία): 527
Πέδρο Σίλβα Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες – Πορτογαλία): 517
Εβα Κόπατς (ΕΛΚ- Πολωνία): 467
Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες – Ελλάδα): 454
Εβελιν Ρέγκνερ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες – Αυστρία): 434
Ράινερ Βίλαντ (ΕΛΚ- Γερμανία): 432
Καταρίνα Μπάρλεϊ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες – Γερμανία): 426
Ντίτα Τσαράζνοβα (Φιλελεύθεροι – Τσεχία): 406

Μετά την εκλογή της κυρίας Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός και επίσης ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, συνεχάρη τη νέα αντιπρόεδρο:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνεχάρη με μήνυμά του στο twitter την κυρία Καϊλή. «Συγχαρητήρια Εύα Καϊλή για την εκλογή σου. Για πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλή επιτυχία στα καθήκοντά σου!».

Συγχαρητήρια έλαβε η κυρία Καϊλή και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, την υποψηφιότητα του οποίου, ως γνωστόν, είχε υποστηρίξει στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. «Συγχαρητήρια στην Εύα Καϊλή που εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο. Εργάσθηκε γι’ αυτό χρόνια και τα κατάφερε. Μεγάλη νίκη για την πατρίδα μας, για την Εύα, για την παράταξη», ήταν το μήνυμα του κ. Λοβέρδου στα social media.

Μετά την επανεκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τους ευρωβουλευτές που με τίμησαν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους, με μια μεγάλη πλειοψηφία, από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

»Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί δυο από τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους είναι από την Ελλάδα. Συγχαίρω την Εύα Καϊλή για την εκλογή της και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας.

»Και τα επόμενα δυόμισι θα συνεχίσω να εκπροσωπώ στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Αριστερά και φυσικά την πατρίδα μου την Ελλάδα.

»Για ένα πιο ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Για μια πιο ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Με περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατία και αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...