481
O Ρίσι Σούνακ κατά την απάντησή του στη βρετανική «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων | X/@BBCPolitics

Αμετανόητος παρά την αποδοκιμασία ο Σούνακ: «Οι δεσμεύσεις (Μητσοτάκη) αθετήθηκαν»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 15:40
O Ρίσι Σούνακ κατά την απάντησή του στη βρετανική «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων
|X/@BBCPolitics

Αμετανόητος παρά την αποδοκιμασία ο Σούνακ: «Οι δεσμεύσεις (Μητσοτάκη) αθετήθηκαν»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 15:40

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το διπλωματικό επεισόδιο με τη σπασμωδική του απόφαση να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρϊσι Σούνακ επανέλαβε τον ισχυρισμό περί δέσμευσης της ελληνικής πλευράς να μη τεθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο θέμα Γλυπτών – κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα-  εμμένοντας στην επίσημη θέση της  Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που αθέτησε την υποτιθέμενη δέσμευσή της.

«Υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα [των Γλυπτών του Παρθενώνα] από αυτή τη χώρα και στη συνέχεια αθετήθηκαν. Μπορεί να ξενίζει [η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης] , αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», είπε ο Σούνακ, κληθείς από τον επικεφαλής των Εργατικών και αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων, Κιρ Στάρμερ, να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη διπλωματική απρέπεια απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό.

Αντιπαρερχόμενος έτσι τα «πυρά» που δέχεται για το πρωτοφανές διπλωματικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε, χαρακτήρισε ανάρμοστη την επιδίωξη Μητσοτάκη να εστιαστεί η συζήτηση στο θέμα των Γλυπτών και έκλεισε με ένα «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε συμφωνία με την Αθήνα να μη τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μην ασχολείστε με το Βρετανικό Μουσείο – ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προφανώς έχει χάσει τα λογικά του», ανέφερε αρχικά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων, Κιρ Στάρμερ και αναφερόμενος στο Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε σε δηκτικό ύφος για τη συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού απέναντί του:

«Ενας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ενας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», αναρωτήθηκε.

Απ’ ό,τι φαίνεται, «τελικά έχει χάσει τα λογικά του!» («he has lost his marbles», ήταν συγκεκριμένα το λογοπαίγνιο που χρησιμοποίησε ο αρχηγός των Εργατικών).

«Φυσικά», απάντησε ο κ. Σούνακ, «είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή την ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά μάλλον για να τραβήξουμε την προσοχή και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, αυτό ήταν ανάρμοστο».

«Οταν όμως οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», κατέληξε, εμμένοντας στα περί προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών να μην θιγει το θέμα των Γλυπτών Παρθενώνα στην (ακυρωθείσα) συνάντηση του Λονδίνου.

Λακωνική ήταν η απάντηση, μέσω πηγών, του Μαξίμου στα όσα επανέλαβε ο Ρίσι Σούνακ προκειμένου να δικαιολογήσει τη διπλωματική του απρέπεια προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού:

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», αρκέστηκαν να δηλώσουν κυβερνητικές πηγές σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...