787
Σε αναπηρικό καροτσάκι, τυλιγμένος με κουβέρτα που φέρει τη φωτογραφία της εκλιπούσας, ο 99χρονος Τζίμι Κάρτερ παρακολουθεί την επιμνημόσυνη δέηση για την πρώην σύζυγό του, Ρόζαλιν | REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Τζίμι Κάρτερ αποχαιρετά την αγαπημένη του Ρόζαλιν

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 14:49
Σε αναπηρικό καροτσάκι, τυλιγμένος με κουβέρτα που φέρει τη φωτογραφία της εκλιπούσας, ο 99χρονος Τζίμι Κάρτερ παρακολουθεί την επιμνημόσυνη δέηση για την πρώην σύζυγό του, Ρόζαλιν
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Τζίμι Κάρτερ αποχαιρετά την αγαπημένη του Ρόζαλιν

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 14:49

Ο υπερήλικας Τζίμι Κάρτερ, βγήκε από τον οίκο ευγηρίας που τον φιλοξενεί για να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για την επί 77 χρόνια σύζυγό του, Ρόζαλιν, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Στο πλευρό του βρίσκονταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπιλ Κλίντον.

Ο 99χρονος πρώην πρόεδρος έφτασε στην τελετή με αναπηρικό καροτσάκι, έχοντας κάνει ένα ταξίδι διάρκειας δύο ωρών προς την εκκλησία Glenn Memorial United Methodist Church στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα, αναφέρει ρεπορτάζ της Telegraph.

Ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στην αποχαιρετιστήρια τελετή για την Ρόζαλιν Κάρτερ (Brynn Anderson/REUTERS)

Σκεπασμένος με μια κουβέρτα διακοσμημένη με τη φωτογραφία της συζύγου του, τοποθετήθηκε στην πρώτη σειρά των θέσεων, καθώς βοηθοί του τον πήγαν στην εκκλησία με το καροτσάκι. Μαζί με τον νυν και τον πρώην πρόεδρο, στην τελετή παρέστησαν και τρεις πρώην Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ.

Η Μελάνια Τραμπ έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, καθώς μαζί με όλες τις άλλες εν ζωή Πρώτες Κυρίες απέτισαν φόρο τιμής στην Ρόζαλιν Κάρτερ. Η Τραμπ μπήκε στην εκκλησία στο πλευρό της Μισέλ Ομπάμα. Ακολούθησαν η Χίλαρι Κλίντον και η Λόρα Μπους, ενώ στην τελετή παρέστη και η νυν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Τα ζεύγη Μπάιντεν και Κλίντον στην τελετή (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Ο δακρυσμένος Μπιλ Κλίντον και ο Τζο Μπάιντεν παρευρέθηκαν στη λειτουργία μαζί με τους δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές της Τζόρτζια, Τζον Οσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ, καθώς και τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας, Μπράιαν Κεμπ.

Στις προεδρικές κηδείες συνήθως παρευρίσκονται όλοι οι εν ζωή πρόεδροι –ο Κάρτερ παρευρέθη στο μνημόσυνο για τον πρεσβύτερο Τζορτζ Μπους το 2018 στην Ουάσινγκτον–- επιδεικνύοντας μια διάθεση ενότητας μεταξύ των κομμάτων και των γενεών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα προσκλήθηκαν στη λειτουργία, αλλά δεν παρευρέθησαν. τους εκπροσώπησαν οι σύζυγοι τους.

Οι δημοφιλέστατοι τραγουδιστές της κάντρι, Τρίσα Γίαργουντ και Γκαρθ Μπρουκς, ερμηνεύουν τον ύμνο του Τζον Λένον «Imagine», προς τιμήν της Ρόζαλιν Κάρτερ (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Η χορωδία τραγούδησε τον ύμνο «America The Beautiful», καθώς το φέρετρο της Ρόζαλιν Κάρτερ μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος της εκκλησίας.

Ο 73χρονος γιος του ζεύγους Κάρτερ, Τσιπ, απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα του. Είπε ότι η μητέρα του ήταν η κολλητική ουσία που κράτησε την οικογένεια ενωμένη «μέσα από τα σκαμπανεβάσματα, τις χαρές και τις λύπες» της πολιτικής και της οικογενειακής ζωής.

Και η πρώην Πρώτη Κυρία, Λόρα Μπους, ήταν παρούσα στην τελετή (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Ο Τζέισον Κάρτερ, πρώην πολιτειακός γερουσιαστής και κάποτε υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη, αποκάλεσε τη γιαγιά του ως την «καλύτερη πολιτικό της οικογένειας», μια διάκριση που ο Τζίμι Κάρτερ δεν αμφισβήτησε ποτέ. Μετά τον θάνατό της, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ρόζαλιν ήταν «ισότιμος συνεργάτης μου σε ότι κατάφερα ποτέ».

Η Ρόζαλιν Κάρτερ, ήταν μια πολύ δραστήρια Πρώτη Κυρία και υποστήριζε τα τότε ελάχιστα συζητημένα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Η δημοτικότητά της, μαζί με αυτή του συζύγου της, αυξήθηκε μόλις οι δυο τους έφυγαν από τον Λευκό Οίκο το 1980, μετά από μία τετραετία.

Χάνοντας την επανεκλογή του το 1980 από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Κάρτερ απορρίφθηκε ευρέως ως αποτυχημένος πρόεδρος. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, το ζευγάρι συνέχισε να χτίζει ένα παγκόσμιο δίκτυο φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και κέρδισε επαίνους για τον ταπεινό τρόπο ζωής του.

Οι δύο τελευταίες πρώην Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και Μελάνια Τραμπ, εισέρχονται στην αίθουσα της τελετής (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Οι Κάρτερ παντρεύτηκαν το 1946 και κατείχαν το ρεκόρ του μακροβιότερου προεδρικού ζευγαριού. Σε όλη τη μακρόχρονη πολιτική καριέρα του Τζίμι, η σύζυγός του ήταν στο επίκεντρο των εκστρατειών του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο από το 1977 έως το 1981, η Ρόζαλιν Κάρτερ εργάστηκε για να ανυψώσει το κύρος του γραφείου της Πρώτης Κυρίας.

Γεννήθηκε στο Πλέινς της Τζόρτζια στις 18 Αυγούστου 1927, και ήταν η μεγαλύτερη μιας οικογένειας με 4 παιδιά. Στα 13 της έχασε τον πατέρας της και δούλευε δίπλα στη μητέρα της, η οποία έγινε μοδίστρα για να τα βγάλει πέρα. Γνώρισε τον Τζίμι Κάρτερ το 1945, ενώ εκείνη ήταν στο κολέγιο και εκείνος βρισκόταν σε άδεια από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Αννάπολη.

Η τελετή αποχαιρετισμού της Ρόζαλιν Κάρτερ ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν πρώην και νυν πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που φρουρούν τις προεδρικές οικογένειες, συνόδευσαν το φέρετρό της στην «Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζίμι Κάρτερ» στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Το κοινό κλήθηκε να αποτίσει τα σέβη του. Θα ακολουθήσει η κηδεία της στην αγαπημένη εκκλησία του ζεύγους, Maranatha Baptist Church, στο Πλέινς της Τζόρτζια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...