489
O πρόεδρος Ερντογάν κατά την ομιλία του την Τετάρτη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ | AKP

Στα καζάν-καζάν το γυρίζει ο Ερντογάν με ευχές για «νέα σελίδα» στα ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 13:38
O πρόεδρος Ερντογάν κατά την ομιλία του την Τετάρτη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ
|AKP

Στα καζάν-καζάν το γυρίζει ο Ερντογάν με ευχές για «νέα σελίδα» στα ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 13:38

Στα περί λύσεων καζάν-καζάν στις ελληνοτουρκικές διαφορές «επέστρεψε» ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ΑΚΡ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Με την Ελλάδα, είπε ο τούρκος πρόεδρος, «είχαμε τις διαφωνίες μας χθες και τις έχουμε και σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Εύχομαι η επίσκεψη αυτή να συμβάλει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να ξεπεραστεί, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σημαντική ευκαιρία» προκειμένου οι δύο γείτονες να καταλήξουν σε λύσεις win-win.

«Εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική», ξεκίνησε τη σχετική αναφορά του ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει». Και όπως προαναφέρθηκε, έκανε λόγο για «σημαντική ευκαιρία, με την οποία λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή τού να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, kazan-kazan», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χρησιμοποιώντας την προσφιλή του φράση.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ιδίως με τους γείτονές μας» και αυτή –κατέληξε– «είναι και η προσέγγισή μας στην επίσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου στην Ελλάδα».

«Με τη γειτονική μας χώρα υπήρχαν διαφορές και χθες, όπως θα υπάρχουν και αύριο…

»Κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να έχουν συμφέροντα από αυτές τις διαφορές. Oμως αυτή η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ως δύο γειτονικές χώρες, που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα την ίδια γεωγραφία, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό παρονομαστή.

»Mε αμοιβαία εμπιστοσύνη υπάρχουν πολλά κεφάλαια που μπορούμε να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας. Στην επίσκεψή μας έχουμε ως στόχο να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτές», ανέφερε και έκλεισε τη αναφορά του με την ευχή «η επίσκεψή μας στην Ελλάδα να οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις μας των χωρών μας».

Οι δηλώσεις, πάντως, του τούρκου προέδρου έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την έκδοση νέας θρασύτατης αντι-Navtex από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης για τις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ικαρία, επαναφέροντας τα περί αποστρατιωτικοποίησης του νησιού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι ασκήσεις των ελληνικών δυνάμεων «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση της Ικαρίας».

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για τη νησίδα Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και τα άλλα 22 νησιά που, όπως αναφέρεται, ανήκουν στην Τουρκία, αλλά τα έχει καταλάβει και οπλίσει η Ελλάδα!

Μεταξύ των τουρκικών ισχυρισμών και η δήλωση του βουλευτή Κωνσταντινούπολης Ντογκάν Μπεκίν, σύμφωνα με τον οποίο «το νησί της Ζουράφας στο Αιγαίο Πέλαγος είναι ένα κομμάτι γης του οποίου η κυριαρχία ανήκει στην Τουρκία».

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών [Γιώργος Γεραπετρίτης] έκανε μια δήλωση που ξεπέρασε τα όριά του. Η Ελλάδα προσπαθεί να περάσει τετελεσμένα [για τη Ζουράφα] , όπως και για άλλα 20 νησιά», στο Αιγαίο Πέλαγος, κατήγγειλε ο τούρκος βουλευτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...