541
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γράφει και σκηνοθετεί τα παιδικά του χρόνια στο δραματικό φιλμ «The Fabelmans» | Gage Skidmore / Wikimedia

Βραβείο για τον Σπίλμπεργκ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 22:02
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γράφει και σκηνοθετεί τα παιδικά του χρόνια στο δραματικό φιλμ «The Fabelmans»
|Gage Skidmore / Wikimedia

Βραβείο για τον Σπίλμπεργκ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2022, 22:02

Η δραματική ταινία «The Fabelmans», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του Σάμι, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το περασμένο Σαββατοκύριακο και έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις κερδίζοντας το People’s Choice Award.

Η ταινία είναι στην πραγματικότητα η μυθιστορηματική αφήγηση του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ για τα παιδικά του χρόνια, γραμμένη (με τη βοήθεια στο σενάριο από τον Τόνι Κούσνερ) και σκηνοθετημένη από τον ίδιο.

Οπως και οι πραγματικοί γονείς του σπουδαίου σκηνοθέτη, η μητέρα και ο πατέρας του Σάμι χωρίζουν και το νεαρό αγόρι βρίσκει συναισθηματικό καταφύγιο στη δημιουργία ταινιών.

Τον Σάμι υποδύεται ο Γκάμπριελ ΛαΜπέλ, ενώ τους γονείς του, ο Πολ Ντάνο και η Μισέλ Ουίλιαμς.

Για την Ουίλιαμς, μάλιστα, ακούγεται ότι έχει, ήδη, το Οσκαρ «στο τσεπάκι» της. Αλλωστε, τα βραβεία People’s Choice στο Τορόντο θεωρούνται τα πρώτα μεγάλα βραβεία της σεζόν και ο προθάλαμος για τον χώρο της βράβευσης στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, γράφει το BBC.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είπε: «Αυτή είναι η πιο προσωπική ταινία που έχω κάνει και η θερμή υποδοχή από όλους στο Τορόντο έκανε την πρώτη μου επίσκεψη στο Φεστιβάλ πολύ οικεία και προσωπική. Νομίζω ότι έτσι νιώθει και όλη η οικογένεια των Φάμπελμαν». Και συνέχισε: «Θέλω να πω και ένα πολύ ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όλους τους κινηματογραφόφιλους στο Τορόντο που έκαναν αυτό το Σαββατοκύριακο ένα διήμερο που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι το People’s Choice Award «προβλέπει» με καλά ποσοστά επιτυχίας ένα επερχόμενο Οσκαρ, οπότε ο δημοφιλής σκηνοθέτης μάλλον πρέπει να προετοιμάζεται.

Κάθε νικητής του People’s Choice τα προηγούμενα 10 χρόνια έχει λάβει υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας στα Οσκαρ, με τρεις από αυτές -τα «12 Years A Slave», «Green Book» και «Nomadland» -να το κερδίζουν κιόλας.

Το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ του Τορόντο έχει «παραβλέψει» κατά καιρούς κάποιους σημαντικούς νικητές των Όσκαρ, όπως για παράδειγμα την ταινία Moonlight που δεν πέρασε καν στην πρώτη τριάδα το 2016, κατάφερε όμως να κερδίσει το «χρυσό» αγαλματίδιο.

Ο αγώνας για τα Οσκαρ

Ορισμένοι υποψήφιοι για τα βραβεία Οσκαρ που δεν προβλήθηκαν στο Τορόντο ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν δυναμική τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ αυτών, το Tár με πρωταγωνίστρια την Κέϊτ Μπλάνσετ, ως καταξιωμένη μαέστρο. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Telluride.

Μια άλλη ταινία που πιστεύεται ότι θα κερδίσει ένα Οσκαρ είναι το «She Said», με πρωταγωνιστές την Κάρεϊ Μάλιγκαν, τη Ζόι Καζάν, τη  Μέγκαν Τούχεϊ και την Τζόντι Κάντορ, τις δημοσιογράφους των New York Times, των οποίων η έρευνα για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν  βοήθησε στη δημιουργία τού κινήματος #MeToo, γράφει η ιστοσελίδα του BBC.

Η ταινία «She Said» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον επόμενο μήνα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Φέτος, τη δεύτερη θέση στα βραβεία People’s Choice Award πήρε το «Women Talking», ένα δυνατό δράμα που μιλάει για μια ομάδα γυναικών σε μια απομονωμένη κοινότητα που ανακαλύπτει ότι έχει επανειλημμένα ναρκωθεί και βιαστεί από κάποιους ντόπιους. Πρωταγωνιστές είναι η Κλερ Φόι, ο Ρούνεϊ Μάρα και η Τζέσι Μπάκλεϊ.

Η τρίτη θέση πήγε στο «Glass Onion: A Knives Out Mystery», τη συνέχεια του «Knives Out» του 2019. Ο Ντάνιελ Κρεγκ επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ. Στο καστ συμμετέχουν, επίσης, ο Εντουαρντ Νόρτον, η Τζανέλ Μονά, η Τζέσικα Χένγουικ και η Κέϊτ Χάντσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...