281
|

Η Κομισιόν απαγορεύει πανευρωπαϊκά τα πλαστικά πιάτα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:26

Η Κομισιόν απαγορεύει πανευρωπαϊκά τα πλαστικά πιάτα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2018, 08:26

Τα πλαστικά απόβλητα ρυπαίνουν τις θάλασσες, σκοτώνουν τα ζώα και θεωρούνται μάστιγα των μελλοντικών γενεών. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο: για παράδειγμα, τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης θα πάψουν να υπάρχουν στο μέλλον, όπως γράφει το γερμανικό Der Spiegel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση για τα μίας χρήσης επιτραπέζια σκεύη από πλαστικό, σύμφωνα με μια έκθεση. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Wirtschaftswoche, έτσι θα μειωθεί η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων. Ακόμη και τα καλαμάκια ή τα μαχαιροπήρουνα από πλαστικό μπορεί να απαγορευτούν.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την έκθεση.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό της Επιτροπής, οι νέες προτάσεις για την πρόληψη των πλαστικών αποβλήτων θα υποβληθούν το νωρίτερο στις 23 Μαΐου. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο θέμα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων συσσωρεύονται κάθε χρόνο. Μόνο το 30% της ποσότητας αυτής συλλέγεται για ανακύκλωση, το υπόλοιπο 70% κατευθύνεται σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες ή στο περιβάλλον.

Η Κομισιόν ακολουθεί πρωτοβουλίες κρατών-μελών όπως η Γαλλία που ήδη από το 2016 έχει ψηφίσει νόμο για κατάργηση των πλαστικών πιάτων και ποτηριών μιας χρήσης. Συγκεκριμένα, επί Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία πέρασε νόμο που προβλέπει ότι όλα τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα θα απαγορευθούν ως το 2020, και ότι τα υποκατάστατά τους θα πρέπει να κατασκευάζονται από υλικά βιολογικής προέλευσης με τη δυνατότητα να κομποστοποιηθούν.

Ο νέος νόμος, όπως και η απαγόρευση των πλαστικών σακουλών, αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης πράσινης πρωτοβουλίας, με ονομασία «Πράσινη Πράξη Ανάπτυξης», για την ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας και την υιοθέτηση πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...