480
Ο Βασίλης Λεβέντης σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του. Τα όσα είπε σε δύο ραδιοσταθμούς προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Λεβέντης έσπασε το off the record με Κοτζιά αλλά η είδηση είναι αλλού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2018, 15:13
Ο Βασίλης Λεβέντης σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του. Τα όσα είπε σε δύο ραδιοσταθμούς προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Λεβέντης έσπασε το off the record με Κοτζιά αλλά η είδηση είναι αλλού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2018, 15:13

Βγήκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης όχι σε έναν, αλλά σε δύο ραδιοσταθμούς ο Βασίλης Λεβέντης και άρχισε να μιλάει για τη «συμφωνία» της κυβέρνησης με τα Σκόπια, με συνέπεια από το υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτυρηθούν ότι σπάει τον αυστηρώς εμπιστευτικό χαρακτήρα που είχε η ενημερωτική συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά τη Μ. Τρίτη.

Είναι να απορείς που πίστευαν στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ένας φλύαρος άνθρωπος σαν τον κ. Λεβέντη θα κρατούσε το στόμα του κλειστό ακόμα και για μια off the record συνομιλία. Αλλά από αυτά που είπε στο «Θέμα 104,6» και στον Alpha 98,9 ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αποκαλύπτεται κάτι άλλο και όχι τόσο οι λεπτομέρειες για την όποια συμφωνία της κυβέρνησης με τους Σκοπιανούς: πρώτη φορά ο κ. Λεβέντης δεν εμφανίζεται τόσο κάθετος απέναντι σε μια λύση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κράτησε βέβαια την «κόκκινη» γραμμή κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ (που και τώρα υπάρχει στην ονομασία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), όμως παραδέχτηκε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία. «Υπάρχει λογική στο κείμενο της συμφωνίας που έχει αποστείλει η χώρα μας για τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Λεβέντης, για να προσθέσει ότι «εάν δεν είχαμε δώσει το όνομα, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η συμφωνία θα πηγαίνει σε σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Λεβέντης προέβλεψε δε ότι τα Σκόπια θα υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις στα θέματα της γλώσσας, της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού, λέγοντας ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία και ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Ολα αυτά τα είπε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά το βράδυ της Μ. Τρίτης και φάνηκαν σαν να βασίζονται στα όσα είχε συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ανακριβείς τις τοποθετήσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον κ. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Και κύκλοι του υπ. Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκαν ότι η δημοσιοποίηση περιεχομένου συζητήσεων αυστηρώς εμπιστευτικού χαρακτήρα δυσκολεύει τη μελλοντική πιθανότητα τέτοιου είδους ενημέρωσης.

Ο κ. Λεβέντης έσπασε όντως το off the record, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον. Αλλά φάνηκε να είναι θετικός. «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον λαό και να τον πείσει για το όνομα και τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία» είπε. Να εννοούσε ότι μπορεί να πείσει η κυβέρνηση και τους βουλευτές του; Αν όχι τον ίδιο (και τον Αριστείδη Φωκά), ίσως κάποιους από τους υπόλοιπους πέντε της Ενωσης Κεντρώων; Δεν χρειάζονται άλλωστε και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει μια συμφωνία στη Βουλή…

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ακόμα και το «φάουλ» του κ. Λεβέντη μπορεί να είναι μια βολική διαρροή για την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με μια συμφωνία που γενικά κινείται στη «σωστή κατεύθυνση». Και την ίδια ώρα ο υπουργός Κοτζιάς ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για τα Σκόπια, τα οποία θα επισκεφτεί την προσεχή Τρίτη του Πάσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...