248
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας | INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

O Στουρνάρας επιμένει στην προληπτική γραμμή στήριξης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 16:18
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
|INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

O Στουρνάρας επιμένει στην προληπτική γραμμή στήριξης

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 16:18

Στην κρισιμότητα της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας, τον Αύγουστο, αναφέρθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επιμένοντας στην αναγκαιότητα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί τα πυρά της κυβέρνησης, όπως συνέβη και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας, την Πέμπτη, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 25χρονης επετείου της Accenture στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας που θα υφίσταται η χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρχει προληπτική γραμμή για τη χώρα καθώς, όπως είπε, μία τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας.

Οπως τόνισε, για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός η οικονομική πολιτική να επικεντρωθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος, αφετέρου οι ευρωπαίοι εταίροι να προσδιορίσουν λεπτομερέστερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ακόμη, πως το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πάνω από 2%, στηριζόμενη σε ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, στη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τις ισχυρές επενδυτικές δαπάνες.

Υπενθύμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...