250
Ο Μιτέμπ μπιν Αμπντάλα σε επίσκεψή του στο Παρίσι το 2014 | REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Σαουδάραβας πρίγκιπας έδωσε 1 δισ. δολάρια για να μείνει ελεύθερος!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 14:28
Ο Μιτέμπ μπιν Αμπντάλα σε επίσκεψή του στο Παρίσι το 2014
|REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Σαουδάραβας πρίγκιπας έδωσε 1 δισ. δολάρια για να μείνει ελεύθερος!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 14:28

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας άφησαν ελεύθερο τον πρίγκιπα Μιτέμπ μπιν Αμπντάλα, ο οποίος συνελήφθη πριν περισσότερες από τρεις εβδομάδες μαζί με άλλους σημαίνοντες αξιωματούχους, αφού κατέβαλε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Μιτέμπ ήταν επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της Εθνοφρουράς.

Σαουδάραβας αξιωματούχος επισήμανε ότι ο πρίγκιπας αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη αφού κατέληξε σε «μια αποδεκτή συμφωνία». Δεν αποκάλυψε το  ακριβές ποσό της συμφωνίας, όμως «πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων».

Η έρευνα για τη διαφθορά ξεκίνησε από τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του. Ο 64χρονος Μιτέμπ, γιος του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα, θεωρούνταν για καιρό ο πιο πιθανός διάδοχος στον θρόνο. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι 30άρης.

Οι Αρχές της χώρας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους συλληφθέντες, ζητώντας τους να παραδώσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία και να καταβάλουν χρήματα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Σχεδόν όλοι, όπως είχε δηλώσει στους New York Times ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αποδέχονται έναν συμβιβασμό.

Η σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αξιωματούχων στο πλαίσιο επιχείρησης-σκούπα κατά της διαφθοράς συντάραξε τη χώρα, αλλά και εντυπωσίασε την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων – κάποιοι μάλιστα έχουν ακόμη μεγαλύτερη περιουσία, όπως ο πρίγκιπας Μιτέμπ ή ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ

Η εικόνα των συλληφθέντων να κοιμούνται στρωματσάδα στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο Ritz-Carlton ήταν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας της νέας ηγεσίας της χώρας που ενορχήστρωσε την επιχείρηση κάθαρσης. Ηταν όμως και μια ταπεινωτική, σχεδόν εξευτελιστική, εικόνα για τους πανίσχυρους και πάμπλουτους κρατούμενους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...