468
Η διαχείριση της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οπως τονίζουν οι ειδικοί μπορεί να έχουμε υψηλό PSA και ο άντρας να μην έχει επικίνδυνο καρκίνο | shutterstock

Είσαι 50άρης; Πάρε μέτρα προστασίας για… τον προστάτη σου

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 21:46
Η διαχείριση της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οπως τονίζουν οι ειδικοί μπορεί να έχουμε υψηλό PSA και ο άντρας να μην έχει επικίνδυνο καρκίνο
|shutterstock

Είσαι 50άρης; Πάρε μέτρα προστασίας για… τον προστάτη σου

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 21:46

Τετραήμερο με δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αιματολογικός έλεγχος ειδικού προστατικού αντιγόνου (εξέταση αίματος PSA) . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210.3413400.

Η καμπάνια με σύνθημα «Μετά τα 50 φρόντισε τον προστάτη σου» θα έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα. Ουρολόγοι θα ενημερώνουν τους άντρες για τους παράγοντες κινδύνου, καθώς η ξεκάθαρη εικόνα για τη διάγνωση της νόσου δεν μπορεί να γίνει με τις διαθέσιμες ιατρικές εξετάσεις. «Οι λεγόμενοι μοριακοί δείκτες οι οποίοι θα πιστοποιούν με βεβαιότητα την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη που θα χρειάζεται χειρουργείο, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπουν στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Προς το παρόν είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και εμείς ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που προβλέπουν όλοι οι άνδρες άνω των 50 να κάνουν έλεγχο προστατικού αντιγόνου και δακτυλική εξέταση», εξηγεί στο Protagon.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Ηρακλής Πούλιας.

Το γενικότερο πρόβλημα σήμερα με τον καρκίνο του προστάτη δεν είναι η διάγνωση, αλλά η διαχείριση της διάγνωσης. «Δηλαδή μπορεί να έχουμε υψηλό PSA και ο άντρας να μην έχει επικίνδυνο καρκίνο. Δεν χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση χειρουργείο, το αφήνεις ως έχει και παρακολουθείς την εξέλιξή του. Γι’ αυτό και συζητάμε πάντα με τον ασθενή για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε», διευκρινίζει ο Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, πρόεδρος τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί έγκαιρα (σε πολύ αρχικό στάδιο) και παρακολουθείται, η θεραπεία είναι σχεδόν βέβαιη στις περισσότερες περιπτώσεις. Για αυτό και είναι σημαντικός ο πρόωρος εντοπισμός του.

Εκτός από τον καρκίνο, υπάρχουν και μία σειρά άλλων παθήσεων του προστάτη που είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Άλλο καλοήθης υπερτροφία, άλλο καρκίνος

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών, εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80%, για άνδρες άνω των 80 ετών.

Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...