318
Ο Μασκ σε εκδήλωση για το σύστημα μεταφορών Hyperloop | REUTERS/Mike Blake

Ο Ελον Μασκ φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη πιο πολύ από τον Κιμ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 11:32
Ο Μασκ σε εκδήλωση για το σύστημα μεταφορών Hyperloop
|REUTERS/Mike Blake

Ο Ελον Μασκ φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη πιο πολύ από τον Κιμ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 11:32

Φοβάστε μήπως μια μέρα ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πατήσει το «κουμπί» και προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ακόμα και τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ισως έχετε τους λόγους σας, αλλά ο Ελον Μασκ ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος από την υπερβολική εξάρτηση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ιδρυτής της SpaceX πέρασε τη Δευτέρα, ημέρα αργίας στις ΗΠΑ λόγω της ημέρας των Εργατών (δεν γιορτάζεται η Πρωτομαγιά στη χώρα), γράφοντας μια σειρά από tweet στα οποία εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα και ο κίνδυνος από τη δράση της πρέπει να είναι χαμηλά στη λίστα των κινδύνων για τον πολιτισμό μας.

«Κατά τη γνώμη μου, ο ανταγωνισμός σε επίπεδο κρατών για την ανωτερότητα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό αίτιο του Γ’ ΠΠ», έγραψε σε απάντηση ενός σχολίου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον για τη Ρωσία και την ανθρωπότητα.

Πιστεύει ακόμη ότι οι κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες γνώσεις θα παίξουν βρόμικο παιχνίδι. «Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κανονικούς νόμους. Αν χρειαστεί, θα αποκτήσουν με την απειλή όπλων την ΤΝ που ανέπτυξαν εταιρείες», έγραψε.

Εκτιμά κιόλας ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα ξεκινήσει μόνο του πόλεμο «αν αποφασίσει ότι ένα προληπτικό σύστημα είναι ο πιο πιθανός δρόμος για τη νίκη».

Αν και οι δραστηριότητες του Μασκ αφορούν την τεχνολογία αιχμής, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα εκφράσει την ανησυχία του για την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Πρόσφατα είχε υπογράψει με δεκάδες άλλους έκκληση επιστήμονες και ειδικούς κείμενο με το οποίο καλούσε τον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα ρομπότ και άλλα αυτόνομα όπλα από το πεδίο της μάχης.

Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την ανησυχία – ή ίσως πιο σωστά θα λέγαμε ότι ο Μασκ ανήκει στην μειονότητα των ανησυχούντων.

Τουλάχιστον με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει έλθει σε αντιπαράθεση, καθώς ο ιδρυτής του Facebook είχε αποκαλέσει την επιχειρηματολογία του Μασκ «αρκετά ανεύθυνη», με τον επιχειρηματία να απαντά ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει «περιορισμένη κατανόηση» του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...