808
Ο Ούρμας Ραϊνσάλου δεσμεύθηκε ότι θα απαντήσει γραπτώς στον έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή | Υπουργείο Δικαιοσύνης Εσθονίας

Τι πραγματικά συνέβη στο συνέδριο της Εσθονίας

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 15:56
Ο Ούρμας Ραϊνσάλου δεσμεύθηκε ότι θα απαντήσει γραπτώς στον έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή
|Υπουργείο Δικαιοσύνης Εσθονίας

Τι πραγματικά συνέβη στο συνέδριο της Εσθονίας

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 15:56

Συνολικά 19 χώρες -μέλη της ΕΕ και της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Eastern Partnership*)- συμμετείχαν τελικά στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Οι εκπρόσωποι οκτώ εξ αυτών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία) υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι «υπό τις κομμουνιστικές δικτατορίες στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν,  υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία ή απελάθηκαν» (δείτε το πλήρες κείμενο της δήλωσης ΕΔΩ ). Η κοινή δήλωση αποτελεί συνέχεια πρωτοβουλίας των «οκτώ» από το 2005 για τη σύσταση Συμβουλίου Διερεύνησης  των Εγκλημάτων των Κομμουνιστικών Καθεστώτων (Council for Investigation of Crimes of Communist Regimes – CICROC).

Όπως επισημαίνουν, στα 25 και πλέον χρόνια από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν έχει θεσπιστεί καμία διαδικασία εξακρίβωσης της αλήθειας και απονομής δικαιοσύνης, ανάλογη με αυτή που εφαρμόστηκε από τη διεθνή κοινότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των αυτουργών των εγκλημάτων των ναζί. Για τους λόγους αυτούς, υπογραμμίζουν πως η μνήμη των θυμάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων απαιτεί τη διερεύνηση και τη δίωξη των αυτουργών αυτών των εγκλημάτων.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση του εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τα αποτελέσματα του συνεδρίου του Ταλίν, στην οποία ο εσθονός υπουργός Ούρμας Ραϊνσάλου τονίζει ότι η καταδίκη όλων των εγκλημάτων κατά ανθρωπότητας και των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα ολοκληρωτικά και απολυταρχικά καθεστώτα, αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης και γι αυτό πρέπει να θυμόμαστε τα θύματα αυτών των καθεστώτων.

Την Τετάρτη, στο κλείσιμο του συνεδρίου, ο κ. Ραϊνσάλου παρατήρησε πως το θέμα δεν είναι  αν μια ιδεολογία ή καθεστώς φέρθηκαν πιο σκληρά από ένα άλλο, «αλλά το αν παρήγαγαν και τα δύο θύματα». «Αυτό είναι το ζήτημα», είπε, «και πρέπει να μελετηθεί ευρύτερα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης, σουηδός Γκόραν Λίντμπλαντ (Goran Lindblad) αναφέρθηκε στη σημασία της καταδίκης όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, αλλά αξιακό και νομικό ζήτημα». «Η βάση είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια (…) Δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν έχει σημασία για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Από την ανακοίνωση του εσθονικού υπουργείου και την ενημέρωση του εκπροσώπου του προκύπτει ότι το παρών στο συνέδριο δεν έδωσαν, εκτός από την Ελλάδα (η μόνη που εξέφρασε ρητά την αντίθεσή της με τη διεξαγωγή του συνέδριου), η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο. Αντίθετα εκπροσωπήθηκαν Βουλγαρία, Βρετανία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία και Αυστρία και η Μολδαβία στο πλαίσιο της Eastern Partnership.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει το γεγονός ότι «μόνον 8 από τα 27 μέλη της Ε.Ε., υπέγραψαν τη μονομερή διακήρυξη της Εσθονίας» και ως εκ τούτου, συμπεραίνει, «δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας».

«Όσοι επένδυσαν στη συνάντηση της Εσθονίας για να ξεπλύνουν το Ναζισμό και να καλλιεργήσουν χυδαίο αντικομμουνισμό και αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία, έχασαν», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο λίγο παρακάτω στο λογαριασμό του, tweetάρει και το ανακριβέστατο -και κατά πολλούς σκόπιμο- τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο «μόνο 8 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο του Ταλίν».

Είχε προηγηθεί η «πανηγυρική» αναπαραγωγή από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ σχετικής ανταπόκρισης του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ως «δικαίωση» του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την απόρριψη της πρόσκλησης των Εσθονών να συμμετάσχει στο συνέδριο. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, το «όχι» του έλληνα υπουργού «ανάγκασε την Εσθονία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο» για την αναγγελία του συνεδρίου.

Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας της εσθονικής προεδρίας όντως προέβησαν σε τροποποίηση της αναγγελίας του συνεδρίου, χωρίς πάντως -όπως παραδέχεται και το ρωσικό πρακτορείο- επί της ουσίας να αλλάξει το Ταλίν «τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ιστορία του προηγούμενου αιώνα» και σίγουρα όχι κάτω από το βάρος της αντίδρασης Κοντονή.

Τόσο το ΑΠΕ-ΜΠΕ όσο και η ΕΡΤ κατηγορήθηκαν για σκόπιμη αναπαραγωγή της «ρωσικής προπαγάνδας κατά των Εσθονών», προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απομόνωσης της Ελλάδας εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μποϊκοτάρει το συνέδριο της εσθονικής προεδρίας, ενώ πολλοί παραλλήλισαν την ανταπόκριση του Sputnik με άλλες περιπτώσεις fake news από τη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου (RT, Rossiya Segodnya-Ria Novosti).

Η «Αυγή», πάντως, στο πρωτοσέλιδό της θριαμβολογεί με τον τίτλο ότι «απέτυχε ξέπλυμα του ναζισμού», κάνοντας λόγο για «μηδαμινή ευρωπαϊκή συμμετοχή στην αντικομμουνιστική φιέστα της Εσθονίας», ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, επιμένει να μιλά για δικαίωση της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης από την έκβαση του συνεδρίου και την «υποβαθμισμένη» συμμετοχή.

*Eastern Partnership (EaP): Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΕΕ που αφορά στη σχέση της με τα μετασοβιετικά κράτη της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...