769
Εργοτάξιο στις Σκουριές. Αν οι Καναδοί αποχωρήσουν είναι βέβαιο ότι θα πληγούν οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες | INTIMENEWS

Ο χρυσός, οι Σκουριές και το νέο θρίλερ με τους Καναδούς

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Αυγούστου 2017, 11:20
Εργοτάξιο στις Σκουριές. Αν οι Καναδοί αποχωρήσουν είναι βέβαιο ότι θα πληγούν οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες
|INTIMENEWS

Ο χρυσός, οι Σκουριές και το νέο θρίλερ με τους Καναδούς

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 8 Αυγούστου 2017, 11:20

Στις 12 Ιουλίου εστάλη σε δημοσιογράφους –και όχι μόνο- μια πρόσκληση από την «Eldorado Gold» και την «Ελληνικός Χρυσός» για τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, ένα από τα σημεία στα οποία δραστηριοποιείται η δεύτερη εταιρεία, θυγατρική της πρώτης. Η πρόσκληση είναι για τις 15 Σεπτεμβρίου και γίνεται «με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων ύστερα από 22 χρόνια». Μάλιστα, για τη μετακίνηση των καλεσμένων η εταιρεία έχει προβλέψει ειδική πτήση της Aegean Airlines από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη και αναχώρηση από εκεί με λεωφορεία. Η επιστροφή έχει προβλεφθεί για το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι τα εγκαίνια στην Ολυμπιάδα θα γίνουν. Τις τελευταίες ημέρες, εντελώς ξαφνικά, προέκυψε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης της «Eldorado Gold» και της «Ελληνικός Χρυσός» με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν και δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα άγριες αιχμές όπως έχει συμβεί παλαιότερα (με τον Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορεί επικεφαλής της Eldorado ότι έχει κάνει σορτάρισμα των μετοχών της εταιρείας), φαίνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους Καναδούς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι επιφυλάσσονται ως προς το μέλλον της επένδυσής τους. Λίγοι θα εκπλαγούν εάν τελικά, στο τέλος του καλοκαιριού, η εταιρεία ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την επένδυση της Χαλκιδικής.

Τι συνέβη, όμως, και το σχοινί τεντώθηκε τόσο πολύ; Τον περασμένο Νοέμβριο, με τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη στο Υπουργείο, πολλοί θεώρησαν ότι η επένδυση θα προχωρήσει. Μάλιστα, μια από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η έγκριση μιας από τις μελέτες που εκκρεμούσαν για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις πολύπαθες Σκουριές, η οποία οδηγούσε στο «ξεπάγωμα» της κατασκευής αυτού. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία απόφαση που υπέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την αδειοδότηση τόσο στις Σκουριές όσο και στην Ολυμπιάδα. Στο διάστημα αυτό, οι τόνοι τόσο από την εταιρεία όσο και από το Υπουργείο κρατήθηκαν πολύ χαμηλά.

Στις αρχές Ιουνίου το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη διαδικασία της διαιτησίας, «για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας». Την περασμένη Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado Gold» Τζορτζ Μπερνς ήρθε από τον Καναδά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον yφυπουργό του, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος κατάγεται από τη Δουμπιά της Χαλκιδικής, κοντά στην περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η «Ελληνικός Χρυσός». Το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε από το Υπουργείο ένα δελτίο τύπου, που ανέφερε τα εξής: «Έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την Ελληνικός Χρυσός. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να αρχίσει στο τέλος Αυγούστου. Ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υποέργο της Ολυμπιάδας. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υποέργο των Σκουριών. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζορτζ Μπερνς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ το δελτίο τύπου δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαιτησία στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο δηλώνει ότι η διαιτησία είναι η καλύτερη λύση για να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα σε σχέση με τα έργα της εταιρείας. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας και οι άδειες που έχουμε αιτηθεί δεν έχουν εκδοθεί. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα μας στην Ελλάδα. Προς το παρόν, συνεχίζουμε την προπαρασκευαστική περίοδο για την έναρξη της παραγωγής στην Ολυμπιάδα και τα περιορισμένης έκτασης έργα ανάπτυξης στις Σκουριές».

Γιατί, όμως, το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να πάει στη διαδικασία της διαιτησίας; Ο αναπληρωτής yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για μη τήρηση των συμφωνηθέντων. «Έχουμε μια σύμβαση που δεν υλοποιείται. Το ερώτημα είναι εάν η εταιρεία θέλει και μπορεί να βγάλει χρυσό. Εάν θέλει και μπορεί γιατί δε βγάζει; Όσο δε βγάζει χρυσό, το ελληνικό κράτος δεν παίρνει τίποτα. Ας μου πει κάποιος τι κερδίζει το ελληνικό Δημόσιο. Εφόσον η σύμβαση δεν τηρείται, κάποιος πρέπει να μας πει τι να κάνουμε, κι αυτό θα γίνει μέσω της διαιτησίας», λέει στο Protagon και καταλήγει: «Είναι βλακώδες να λέγεται ότι εμείς επιβουλευόμαστε την επένδυση, όταν η ίδια η εταιρεία επιβουλεύεται την επένδυσή της».

Στην «Ελληνικός Χρυσός» αποφεύγουν να κάνουν περαιτέρω δηλώσεις, ωστόσο κυκλοφορεί εντόνως η φήμη ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα ληφθεί η απόφαση εάν η εταιρεία θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της ή θα προτιμήσει να αποσυρθεί. Η μετοχή της «Eldorado Gold» έχει πέσει, οι αναλυτές διεθνών οίκων συντάσσουν αρνητικές αναφορές για την επένδυση στην Ελλάδα και ουδείς μπορεί να προβλέψει το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...