407
Φωτογραφία του Ανίς Αμρί, όπως την δημοσίευσαν οι γερμανικές Αρχές | REUTERS/BKA

«Ο Ανίς ριζοσπαστικοποιήθηκε στην Ευρώπη» – Τι λέει η οικογένεια του Τυνήσιου

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 17:09
Φωτογραφία του Ανίς Αμρί, όπως την δημοσίευσαν οι γερμανικές Αρχές | REUTERS/BKA

«Ο Ανίς ριζοσπαστικοποιήθηκε στην Ευρώπη» – Τι λέει η οικογένεια του Τυνήσιου

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 17:09

Οι γερμανικές αρχές προσδοκούν πως με εντατικές έρευνες στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη θα συλλάβουν τον κύριο ύποπτο της επίθεσης στο Βερολίνο, τον Τυνήσιο Ανίς Αμρί. Εχει ήδη επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ, ενώ οι αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τυνησίας ανέκρινε την οικογένειά του.

Χθες, Τετάρτη, ο πατέρας του, δήλωσε σε τοπικό σταθμό πως ο γιος του είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία για την πυρπόληση σχολείου.

Από την Τυνησία, σύμφωνα με την οικογένειά του, που ζει στην πόλη Ουεσλάτια στα κεντρικά της χώρας, έφυγε τον Μάρτιο του 2011 με το κύμα μεταναστών «αλ-Χόρκα», ενώ δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι πως ριζοσπαστικοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό έφαφος. Ο Αμρί μετανάστευσε τότε παράνομα στην Ιταλία, όπου έμεινε για 3 χρόνια πριν μεταβεί στη Γερμανία.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αρκετές και συγκεχυμένες. Οπως μετέδωσε την Πέμπτη η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο νησί Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο.

Κατά τις δηλώσεις του πατέρα του, είχε πάντοτε μπλεξίματα με τον νόμο, όμως στην Ιταλία ήρθε σε στενή επαφή με εξτρεμιστές. Οταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τυνησίας δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο άνδρας έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015, ενώ το αίτημά του περί χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο δεν απελάθηκε, καθώς η Τυνησία αμφισβητούσε επί μήνες ότι ήταν υπήκοός της.

Ο πατέρας του δήλωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχε επαφές με τον ίδιο ούτε και τη μητέρα του, ωστόσο επικοινωνούσε τακτικά με τα επτά αδέρφια του που δηλώνουν σοκαρισμένα από τη στιγμή που έμαθαν για την επίθεση.

«Οταν είδα την φωτογραφία του αδελφού μου στα γερμανικά μέσα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν εκείνος το πρόσωπο που διέπραξε αυτό το έγκλημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαντέρ Αμρί, αδελφός του υπόπτου.

«Δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι συνέβαινε κάτι περίεργο. Επικοινωνούσε με εμάς μέσω Facebook και ήταν πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος», ανέφερε από την πλευρά της η αδελφή του, Νάτζουα, και συμπλήρωσε: «Ημουν η πρώτη που είδα τη φωτογραφία του και έπαθα σοκ. Δεν το πιστεύω ότι ο αδελφός μου θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο».

Τέλος, ξεκαθάρισαν πως η οικογένειά τους δεν έχει καμία επαφή με την τρομοκρατία, τονίζοντας πως «αν αποδειχθεί ένοχος, του αξίζει να συλληφθεί και να καταδικαστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...