419
| REUTERS/Wolfgang Rattay

H Bild…. μας διώχνει από τη Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:56

H Bild…. μας διώχνει από τη Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:56

Με τον πιο δυναμικό τρόπο αποφάσισε η Bild να χρωματίσει την επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα. Την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντιόταν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η γερμανική εφημερίδα είχε στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας της ολόκληρο άρθρο το οποίο αναφέρεται στις δυσκολίες τις οποίες αναμένεται να συναντήσει ο έλληνας πρωθυπουργός στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ενώ μάλιστα γίνεται και σχετική αναφορά σε απόρρητο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της και αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Με βάση το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό αυξημένη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με το Προσφυγικό και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κάτι που εντείνει «τους φόβους για την έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν».

Μάλιστα, οι Γερμανοί αναφέρουν πως ο έλεγχος των ροών έχει αποτύχει και το Schexit δεν είναι μακριά, αφού τα όσα συμβαίνουν στα νησιά του Αιγαίου μόνο σοβαρά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Στο προσχέδιο του εμπιστευτικού κειμένου που αναφέρεται το ρεπορτάζ γίνεται σαφής λόγος για ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αν και το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει αναπαραχθεί από άλλα Μέσα, ούτε γερμανικά, ούτε ελληνικά, το BBC έχει αναφερθεί στην ύπαρξή του, χωρίς ωστόσο να το έχει δημοσιεύσει ή να έχει κάνει εκτενή αναπαραγωγή του.

Το πλήρες κείμενο «ανέβηκε» στο twitter το πρωί της Τρίτης από ανταποκριτή της Bild στις Βρυξέλλες και έχει, ήδη, προκαλέσει σχόλια από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές.

Με βάση το κείμενο, υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής» των μεταναστών. Συγκεκριμένα:

  • Οι άντρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας «δεν ήταν εξοικειωμένοι με το φαινόμενο της ύπαρξης τρομοκρατών»
  • Στο κέντρο καταγραφής στο Μυρσινίδι της Χίου, τα δύο από τα τέσσερα μηχανήματα καταγραφής δεν λειτουργούν καθόλου. Αλλά και τα άλλα δύο δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού δεν υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ. Κοινώς, δεν λειτουργεί τίποτα!
  • Στο κέντρο καταγραφής στα Ταμπάκικα, τα αποτυπώματα λαμβάνονται… με το χέρι. Με μελάνι. Μάλιστα, τα αποτελέσματα και τα αρχεία περνούν στο ψηφιακό σύστημα με καθυστέρηση, τουλάχιστον, 10 ημερών. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας της κακής ποιότητας.
  • Αρκετοί μετανάστες βουτούν στη θάλασσα πριν καν φτάσουν στην ακτή και οι Αρχές τους πάρουν τα αποτυπώματα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες κάποιοι να έχουν διαφύγει πριν την καταγραφή και την ταυτοποίησή τους

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τα Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου αναμένεται να συναντήσει ακόμη πιο εχθρική ατμόσφαιρα απ΄ ότι –ίσως- περιμένει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...