661
Mε το ύφος του Big Mac... |

Ο βίος, η πολιτεία και ο θάνατος του Μάκη Ψωμιάδη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2016, 14:06
Mε το ύφος του Big Mac...
|

Ο βίος, η πολιτεία και ο θάνατος του Μάκη Ψωμιάδη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2016, 14:06

Η νεκροψία θα αποφανθεί για τα ακριβή αίτια θανάτου του Μάκη Ψωμιάδη, ωστόσο κατά την εκτίμηση των γιατρών, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε συνδυασμό με πνευμονολογικές επιπλοκές. Ο Μάκης Ψωμιάδης μεταφέρθηκε από τον γιο του στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Τετάρτης και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε. Αλλωστε τα προβλήματα υγείας ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο, μετά από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, ενώ εξέτιε ποινή δεκαετούς κάθειρξης για υπεξαίρεση εις βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης γεννήθηκε το 1948 στην Καβάλα, από πατέρα ιερέα, γεγονός που του κληροδότησε μία έφεση στη σχέση του με το θείο. Δήλωνε πιστός και θεοσεβούμενος αν και όσοι τον γνώρισαν από κοντά, έλεγαν ότι είχε φτιάξει στο μυαλό του ένα άτυπο ισοζύγιο μεταξύ πίστης και αμαρτίας, όπως, βέβαια, αντιλαμβανόταν ο ίδιος τις έννοιες αυτές. Ηρθε στην πρωτεύουσα σε νεαρή ηλικία και, όπως φαίνεται, δεν διατηρούσε ιδιαίτερη αντίληψη μόνο για τη σωτηρία της ψυχής, αλλά και για τη σωτηρία της πατρίδας. Στις 26 Αυγούστου 1975, όταν ακόμα οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με ρεπορτάζ για τα εγκλήματα της χούντας, ένας πρώην στρατονόμος δηλώνει στα «Νέα»: «Νεαρός ρασοφόρος κυκλοφορούσε μέσα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κακοποιούσε μαζί με άλλους στρατονόμους τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό το άτομο ονομάζεται Χρυσόστομος Ψωμιάδης, είναι γιος παπά στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατάγεται από την Καβάλα». Σύμπτωση;

Από νεαρή ηλικία ο, Ψωμιάδης, ασχολήθηκε με τη νύχτα, έχοντας, φυσιογνωμικά, το παράστημα του ανθρώπου που απαιτεί ο ρόλος και ο χώρος: ύψος δύο μέτρα, 130 κιλά, μεγάλα χέρια που γέμιζαν με δαχτυλίδια, ρολόγια, ενίοτε και περίστροφα. Η επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της νύχτας του εξασφάλισε μετρητά, προσβάσεις και ένα μικρό ιδιωτικό στρατό «παιδιών». Το 1987 τον έψαχνε η Ιντερπόλ για μία υπόθεση πλαστογραφίας ελβετικών τίτλων, το 1989 καταδικάστηκε για πλαστογραφία, αλλά τα πραγματικά δύσκολα ήρθαν όταν τα έβαλε με τον Κώστα Λαλιώτη. Το 1995 μπήκε στο χώρο του Τύπου εκδίδοντας την εφημερίδα « Το Όνομα». Ένα από τα δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας και μάλιστα πρωτοσέλιδο κατηγορούσε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για δωροδοκία 4, 5 εκ δραχμών. Καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση σε φυλάκιση τριών χρόνων και 26 μηνών για ψευδή καταμήνυση. Τον Οκτώβριο του 2002 έρχεται η 3η καταδίκη με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου. Ποινή φυλάκισης: 12 έτη. Επικαλείται πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Σωτηρία. Εκανε βόλτες στους διαδρόμους με το πούρο στο στόμα. Ναι, το πούρο. Πάντα με ένα πούρο στο στόμα. Δούλευε πάντα με μετρητά και απέδιδε τα περιουσιακά στου στοιχεία σε… κληρονομιές και δωρεές. Οσοι είχαν συναλλαγές μαζί του, έλεγαν και για τις μαύρες σακούλες μεταφοράς των χρημάτων. Εννοείται ότι δεν έβριζε ποτέ τα θεία. Χρησιμοποιούσε την προσφώνηση «Αγαπούλα» που, κατά κάποιον τρόπο, υιοθετήθηκε και ως παρατσούκλι του, μαζί, βέβαια, με τα «Μάκαρος» και Big Mac.

Η εμπλοκή με την ΑΕΚ, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, ήταν, κατά κάποιον τρόπο, συμβατή με την εποχή και τα ήθη της, στις αρχές του ’90. Τότε, δηλαδή, που κανένας δεν ρωτούσε, επισήμως, από πού προέρχονται τα χρήματα, αρκεί να τα διαθέτεις σε δραστηριότητες με λαϊκό αντίκρισμα δημοφιλίας. Το δε ύφος του, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως cult χαρακτηριστικό, ως μία γραφικότητα που, περιέργως, δεν ενοχλούσε όσο θα έπρεπε. Ενας παίκτης της ΑΕΚ, ο Ντάνι Βρέινς, έφυγε τρέχοντας από την Ελλάδα. Και φυσικά υπάρχει το γνωστό περιστατικό με την επίσκεψη του στο σπίτι του Ντέμη Νικολαϊδη, με τον τότε παίκτη της ΑΕΚ να ζητεί την παρέμβαση και την προστασία των αρχών. Ωστόσο ο Ψωμιάδης δεν στριμώχτηκε τότε, αλλά αργότερα, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τα στημένα παιχνίδια στο χώρο του ποδοσφαίρου και την υπεξαίρεση στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Κατά την πρώτη του απολογία, περιέργως αφέθηκε ελεύθερος, λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής πίστευε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Διέφυγε στα Σκόπια. Συνελήφθη εκεί όπου, όπως λένε όσοι τον επισκέφθηκαν, πέρασε άσχημα. Εκδόθηκε στην Ελλάδα ως σκιά του εαυτού του, καταγγέλλοντας κυκλώματα που ήθελαν να τον βλάψουν. «Είμαι πολιτικός κρατούμενος, δεν έχω σχέση με στημένα παιχνίδια» έλεγε. Κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη, τώρα κρίνεται και από τον Θεό που τόσο πίστευε.