1374
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε περίπτωση που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τη Σένγκεν, λέει | Menelaos Myrillas / SOOC

Ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν θέτει ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2015, 21:42
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε περίπτωση που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τη Σένγκεν, λέει
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν θέτει ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2015, 21:42

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα σύνορα της Γερμανίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής, Μάνφρεντ Βέμπερ, και προτείνει προσωρινή απομάκρυνση της Ελλάδας από το Σένγκεν αν δεν αποδώσει και ο έλεγχος των συνόρων από τη Frontex.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κ. Βέμπερ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Προειδοποίησε δε πως όταν οι χώρες-μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Βέμπερ, σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Παρέμβαση Frontex παρά την ελληνική θέληση

Για το ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα-μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλέον σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών-μελών του Σένγκεν, ο Βέμπερ απάντησε ότι επιθυμεί μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Κατά τον ίδιο, το βασικό ερώτημα είναι αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές και στο σημείο αυτό αναγνώρισε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας.

«Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας», σημείωσε. Υπογράμμισε δε πως η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. «Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες». Κατά την άποψη του Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα» ανέφερε.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η θέση μας στη Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη»

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις -αν μη τι άλλο- προκλητικές δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η θέση μας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η Ελλάδα από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Οπως σημείωσε, «τον ρόλο αυτό και την αποστολή μας, είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δίνει μια μάχη σε δύο μέτωπα: το οικονομικό και το προσφυγικό. «Με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και φροντίδα για την ασφάλεια. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισε δε πως η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση για να δώσει αποτελεσματικά αυτό το διμέτωπο αγώνα και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι».

Σπυράκη κατά Βέμπερ

Τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο αποχώρησης κρατών-μελών της ΕΕ από τη Συνθήκη Σένγκεν εξέφρασε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ, δήλωσε:

«Διαφωνώ με τη δήλωση του Mάνφρεντ Βέμπερ σχετικά με το Σένγκεν. Είναι υποχρέωση όλων των χωρών να τηρούν τους κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων. Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Βέμπερ»

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex» σχολιάζει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την ΕΕ ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της.

Τέλος, συνεχάρη τους ευρωβουλευτές της ΝΔ «για την άμεση αντίδρασή τους».

Λεπτομέρεια ουσίας: Η ΝΔ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκπροσωπείται με 5 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΝΔ – ΕΛΚ, μια δύσκολη σχέση

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ΝΔ αντιδρά απέναντι στο ΕΛΚ;

Τον Φεβρουάριο του 2015, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο εσωτερικό της ΝΔ η ιδιαίτερα προσβλητική για τη χώρα ανακοίνωση του ΕΛΚ  -που αξιοποιήθηκε, αρχικά, από την τότε ηγεσία της ΝΔ- η οποία επικρίνεται με έντονο τρόπο για τη στάση της στις Βρυξέλλες και την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συνόδου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Η πιο επιθετική δήλωση προήλθε από την Ντόρα Μπακογιάννη, γνωστή για την φιλοευρωπαϊκή της στάση. «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Ελληνες» είχε δηλώσει η βουλευτής της ΝΔ. «Απαράδεκτο» είχε χαρακτηρίσει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Μιχελάκης, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ελλάδα, εκτιμώντας επίσης ότι ήταν «απαράδεκτη και η αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία». Να σημειωθεί ότι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ήταν τότε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η αρχή είχε γίνει από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ατυχέστατη την αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία, με το οποίο οι ευρωπαίοι κεντροδεξιοί ηγέτες καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα «να μη θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά». «Σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να μη διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτευχθεί στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ», σημείωνε ο κ. Σιούφας και έριξε το… καρφί του: «Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μη διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στη νέα συμφωνία».

Για «μπούλινγκ» κατά της Ελλάδας κατηγορούν τον Βέμπερ οι ΑΝΕΛ

Επιστρέφοντας στο σήμερα, στις δηλώσεις τού Μάνφρεντ Βέμπερ «για προσωρινή έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν», ιταμές και προσβλητικές τις χαρακτήρισε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη κατηγορεί τον γερμανό ευρωβουλευτή για «μπούλινγκ» εναντίον της χώρας μας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και σημειώνει ότι «ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων». Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αναφέρει πως «το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία, που είναι μέλος του ΕΛΚ, δεν αντιδρά σ’ αυτά που λέει “δικός τους άνθρωπος” και επιλέγει να “κάνει την πάπια”, παρότι αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα». «Το ότι δεν έχει καταφέρει να εκλέξει αρχηγό δεν της δίνει κανένα άλλοθι» προσθέτει.

Είναι προφανές ότι θα προστεθούν κι άλλες δηλώσεις από ελληνικά κόμματα που θα καταδικάζουν τη λεκτική βία του Βέμπερ, από όπου κι αν προέρχεται. Το δεδομένο, επίσης, είναι πως αυτή η υπόθεση, που άρχισε με τις δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ακόμα στην αρχή της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...