671
Κεραμέως, Κικίλιας, Θεοδωρικάκος στην ενημέρωση του Σαββάτου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κομμωτήρια και σχολεία

Πάνος Παπαδόπουλος Πάνος Παπαδόπουλος 15 Νοεμβρίου 2020, 10:28
Κεραμέως, Κικίλιας, Θεοδωρικάκος στην ενημέρωση του Σαββάτου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κομμωτήρια και σχολεία

Πάνος Παπαδόπουλος Πάνος Παπαδόπουλος 15 Νοεμβρίου 2020, 10:28

Το Σάββατο το μεσημέρι η Νίκη Κεραμέως πήρε τη θέση της μπροστά από την κάμερα για να πει ότι κλείνουν παντού τα σχολεία και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παντού. Και στη Θεσσαλονίκη όπου ο κορονοϊός τους ξέφυγε επειδή —κατά δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή— «κάποιοι» ήθελαν να γιορτάσουν τον Άγιο Δημήτριο, αλλά και στην Αμοργό όπου δεν έχουν δει κρούσμα κορονοϊού (και δεν έχουν και σοβαρό Internet).

Γιατί όμως παντού κλειστά τα σχολεία των παιδιών; Γιατί υπάρχει κινητικότητα των γονιών τους. Σωστό. Υπάρχουν 650.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αν υπολογίσεις τις καθημερινές μετακινήσεις είναι περίπου 1,4 εκατ. καθημερινές μετακινήσεις (προς και από τις σχολικές δομές). Αυτές οι μετακινήσεις, λέει, δημιουργούν κινητικότητα που δεν βοηθά στην ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σωστό.

Ας προσπεράσουμε ότι θα μπορούσε το μέτρο να ληφθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη —αλλά τότε, εκτός των άλλων, θα υπήρχε το γνωστό πρόβλημα τού αθηνοκεντρικού κράτους που δεν σκέφτεται τη «φτωχομάνα» και άλλα τέτοια δακρύβρεχτα.

Ας προσπεράσουμε και το ότι οι επιστήμονες εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να στερηθούν το σχολείο παιδιά σε νησιά, ή σε δήμους που δεν έχουν δει κρούσμα εδώ και καιρό. Να κλείσουν σχολεία σε μέρη όπου η εκπαιδευτική εμπειρία είναι ούτως ή άλλως ένας καθημερινός άθλος παιδιών, γονιών και δασκάλων.

Ας προσπεράσουμε και το ότι παιδιά σε όλη την Ελλάδα, από τον Μάρτιο έχουν κάνει όλους κι όλους τρεις μήνες σχολείο —περισσότερο ήταν ανοιχτά τα μπιτς μπαρ. Ένα τρομακτικό γεγονός που δεν ξέρω πώς μπορείς να το προσπεράσεις.

Ας πάμε σε ένα πρακτικό-παιδαγωγικό ζήτημα. Η κυβέρνηση, διά της κυρίας Κεραμέως που δεν νομίζω ότι φταίει αυτή τη φορά, ανακοίνωσε το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, ότι άμεσα, 40 ώρες μετά, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε χωριά, κωμοπόλεις ή νησιά, δεν θα πρέπει να ξυπνήσουν, όπως πρέπει, για να πάνε στα σχολεία τους, αλλά θα μείνουν σπίτια τους γιατί κρίθηκε πως η κινητικότητα των μεγάλων δημιουργεί πρόβλημα και συμβάλλει στη διασπορά του κορονοϊού. Τα παιδιά έφυγαν την Παρασκευή με ανοιχτά τα σχολεία. Τη Δευτέρα «λουκέτο». Άμεσα.

Σε αυτό συνηγόρησαν σχεδόν όλοι. Κατά πλειοψηφία, βέβαια, όπως μάθαμε, οι επιστήμονες, αλλά σύσσωμη η κυβέρνηση και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξαφνικά έγινε και ειδικός στα της δημόσιας υγείας και μας είπε: «Η πανδημία καλπάζει. Και παρότι δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί δεν αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, παρότι τα παιδιά έμαθαν από νωρίς ότι πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύουν και πειθάρχησαν με συγκινητική προθυμία στις υποδείξεις των δασκάλων τους, η ανάγκη να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους επέβαλε μια δύσκολη απόφαση, που ως την τελευταία στιγμή πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε».

Σοβαρά; Η πανδημία καλπάζει; Σωστά, καλπάζει.

Δεν κάλπαζε όμως, το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η κυβέρνηση έδινε εκ των υστέρων εντολή να λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση και σε μια παραβίαση των ισχύοντων τότε μέτρων τα κομμωτήρια, ώστε να προλάβουν να κάνουν οι Ελληνίδες το ίσιωμά τους και οι Ελληνες το grooming τους;

Αυτή η μεθόδευση για να μείνουν ανοικτά το κομμωτήρια ξέρουμε πόσο βοήθησε τον καλπασμό της πανδημίας; Ή φταίνε τώρα μόνο οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που πήγαιναν, φορώντας μάσκα, τα παιδιά τους στο σχολείο;

Στο σχολείο. Όχι στο κομμωτήριο. Στο σχολείο. Που είναι το κύτταρο της κοινωνίας και αποτελεί όρο επιβίωσής της να είναι ανοικτό. Που το υπηρέτησαν πιστά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά φορώντας μάσκα, περισσότερες ώρες από κάθε άλλον μεγαλύτερό τους. Στο σχολείο που θα μπορούσε να μείνει έστω μία (1) μέρα ανοικτό για να πουν οι δάσκαλοι στα παιδιά τι θα τους συμβεί τις επόμενες εβδομάδες — διότι, μεταξύ μας, αν κλείνουν τα σχολεία λόγω κινητικότητας των γονέων, με αυτή τη λογική δεν θα ξανανοίξουν ποτέ.

Εκτός και αν το κομμωτήριο που κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσει δύο μέρες παραπάνω είναι κάτι ανώτερο —δεν ασχολήθηκε με αυτό η Πρόεδρος.

Αρκετά με το δούλεμα. Ιδίως όταν εκφράζεται από τους ανώτατους άρχοντες. Ας μας πουν ότι κάποιοι έκαναν λάθος στη Θεσσαλονίκη και τώρα φυσάνε και το γιαούρτι και όλοι θα σπεύσουμε να συνδράμουμε, να υπακούσουμε στα μέτρα, να κλειστούμε σπίτι. Οπως έπρεπε να έχουν πει εβδομάδες πριν. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News