486
Η Εφη Αχτσιόγλου συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι οι παρατηρήσεις τους τη φέρνουν σε δύσκολη θέση... | Menelaos Myrillas / SOOC

Μόνο συμπόνοια για τους βουλευτές

Η Εφη Αχτσιόγλου συνομιλεί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι οι παρατηρήσεις τους τη φέρνουν σε δύσκολη θέση...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μόνο συμπόνοια για τους βουλευτές

Η 7η Απριλίου είναι η Παρασκευή πριν την Κυριακή των Βαϊων. Φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών. Συνεπώς όλοι θα βιάζονται να τελειώσουν με το Εurogroup που είναι προγραμματισμένο για εκείνη τη μέρα.

Πιθανότατα η Ελλάδα θα είναι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα. Με ελαφρώς εορταστικούς τόνους, καθώς αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνοκρατών, κοινώς θα είμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για να κλείσει και τυπικώς η αξιολόγηση, θα πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Υπάρχει καλύτερη περίοδος από τη Μεγάλη Εβδομάδα; Δεν υπάρχει. Ο λαός θα είναι στις εκκλησίες, θα ασχολείται με αρνιά και γαρδούμπες, θα ετοιμάζει βαλίτσες για το χωριό. Πας Μεγάλη Πέμπτη με τα μέτρα στη Βουλή, τα ψηφίζουν με συνοπτικές διαδικασίες και μετά τους στέλνεις στις περιφέρειές τους για να δείξουν πόσο μεγάλη κατάκτηση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φυσικά μετά το τέλος του προγράμματος. Και μετά, την Κυριακή του Πάσχα, ο Πάνος Καμμένος δίπλα στα αρνιά θα λέει για την ανάσταση της πατρίδας και την άφιξη της Ανάπτυξης που να, ήρθε να τσιμπήσει λίγο κοκορέτσι. Ε, μετά το καλοκαίρι είναι δυο βήματα. Θα έρθουν οι τουρίστες, θα ανοίξουν οι εποχικές δουλειές, θα σκεπαστούμε από τον καλοκαιρινό λήθαργο και μέχρι τον Σεπτέμβριο έχεις την εντύπωση ότι μεσολαβεί μία αιωνιότητα.

Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Διακριτικά και με την κατάλληλη προετοιμασία. Να, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε. Για πότε; Αγνωστο. Ισως μέχρι να διοριστούν και οι τελευταίοι από όσους είχαν διάθεση να γκρινιάξουν. Όμως ναι, δεν μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί σε μία συνεδρίαση που, έστω για τα προσχήματα, θα άκουγε γκρίνια. Στο Μαξίμου έχει καλή ηχομόνωση, δεν περνάει τίποτα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου άρχισαν από τα εύκολα, από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, κοινώς από αυτούς που γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να μη βρίσκονται στην επόμενη Βουλή, συνεπώς θα κάνουν το παν για να κρατήσουν την έδρα τους ως τη μέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και την, μικρότερη από το αναμενόμενο, περικοπή του ΕΝΦΙΑ. Προσοχή: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ίδια προνομιακή ενημέρωση, όταν υπέστησαν το αντίστοιχο «μασάζ». Και ο λόγος είναι προφανής: αν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου παρουσίαζαν ενώπιον τους τα μέτρα, όλο και κάποιος θα έβαζε μία φωνή, έτσι για την τιμή των όπλων που πέταξαν στα πόδια των δανειστών.

H τακτική αυτή αποσκοπεί και κάπου αλλού: τα μέτρα διοχετεύονται σταδιακά στη δημοσιότητα, καταπίνονται σταδιακά. Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όλη η δημοσιότητα θα πέσει επάνω στα εργασιακά, στα μέτρα που θα χαρούν να ψηφίσουν, όπως είπε ο Τζανακόπουλος.

Θα υπάρξουν βέβαια μερικές γραφικές, δραματικές στιγμές, με βουλευτές που θα δηλώνουν ότι ψηφίζουν με βαριά καρδιά, όπως οι παίκτες στο Survivor. Ο τελικός στόχος είναι να τους βλέπεις και να αισθάνεσαι τύψεις που, για το καλό της πατρίδας, ήπιαν το πικρό ποτήρι.