380
|

Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων

Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου του 2013 περνούσα την πόρτα του Κέντρου Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), γνωστό και ως Μεγάλο Πεύκο, σε ηλικία 27 ετών. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, είναι η πρώτη μέρα που έχουμε έξοδο και έτσι έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τις πρώτες εμπειρίες μου.

Στο ΚΕΕΔ υπάρχει ένας παράλληλος κόσμος διαφορετικός από τον δικό μας που μας αγνοεί και τον αγνοούμε απόλυτα, το Μεγάλο Πεύκο είναι ένας τόπος που ζουν στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων και νεοσύλλεκτοι στρατιώτες που έχουν επιλέξει τις Ειδικές Δυνάμεις. Ανάμεσά τους σπάνια θα βρεις ανθρώπους άνω των 20 ετών, οι περισσότεροι λόγω ηλικίας δεν έχουν προλάβει να εκδώσουν καν δίπλωμα αυτοκινήτου, δεν σπουδάζουν και, φυσικά, δεν γνωρίζουν το protagon. Είναι παιδιά που έχουν τελειώσει Τεχνική Εκπαίδευση κατά κύριο λόγο, με ένα ποσοστό γύρω στο 20% να μην έχει ούτε απολυτήριο Λυκείου, πτυχιούχοι είναι κάτω από το 2-3% των στρατιωτών.

Αυτά τα «ατίθασα» παιδιά καλείται ο ΕΣ να εκπαιδεύσει και να τα μετατρέψει στους καλύτερους στρατιώτες του, μια διαδικασία που έχουν αναλάβει στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) οι οποίοι και οι ίδιοι υπηρετούν μόνιμα στις Ειδικές Δυνάμεις. Αλεξιπτωτιστές, Ορεινοί Καταδρομείς, Αμφίβιοι και Πεζοναύτες, είναι οι επιλογές που έχουν οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, αλλά για να μπορέσουν να μπουν στις επίλεκτες αυτές ομάδες πρέπει πρώτα να περάσουν τις 26 ημέρες της βασικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να προετοιμαστούν για αυτό που τους περιμένει….

Θα σας γράψω τις επόμενες μέρες για την εκπαίδευση και τη ζωή στο ΚΕΕΔ, αυτό που τώρα θέλω να σας πω είναι ότι όλα αυτά τα πιτσιρίκια που επιλέγουν να καταταγούν στις Ειδικές Δυνάμεις εκεί θα μάθουν πολλά και, σε αντίθεση με άλλες μονάδες του Ε.Σ., θα απολυθούν με σπουδαίες εμπειρίες που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν στη ζωή τους ως πολίτες.

Πολλά τα αρνητικά, πολλά και τα παράλογα της θητείας στην Ελλάδα αλλά αυτό και γνωστό είναι και δεν είναι της παρούσης, αυτό που πραγματικά μπορεί να σας ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχει μια μονάδα του Ε.Σ. η οποία είναι τόσο μάχιμη και τόσο αποτελεσματική που και να καμαρώνεις σε κάνει και να πιστεύεις ότι δεν είναι όλα σάπια στη χώρα μας.

Αυτά τα λίγα για αρχή, σας χαιρετώ προς το παρόν για να ετοιμαστώ, καταλαβαίνεται, ο «παππούς» του Λόχου πρέπει να επιστρέψει στην ώρα του στο στρατόπεδο, για να δώσει το καλό παράδειγμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News