453
Η Τζοβάνα Φραγκούλη ξεστόμισε τις λέξεις «τα δικά μας παιδιά» το 2004 και η Τασία Χριστοδουλοπούλου φαίνεται ότι το θυμόταν από τότε | CreativeProtagon

Από την Τζοβάνα στην Τασία

Η Τζοβάνα Φραγκούλη ξεστόμισε τις λέξεις «τα δικά μας παιδιά» το 2004 και η Τασία Χριστοδουλοπούλου φαίνεται ότι το θυμόταν από τότε
|CreativeProtagon

Από την Τζοβάνα στην Τασία

Τη δεκαετία του ’80 η Τζοβάνα Φραγκούλη παρουσίαζε στην ΕΡΤ μία από τις πιο δημοφιλείς και ευφάνταστες παιδικές εκπομπές, το «Πέσ’ το και θα γίνει». Το μόνο που χρειαζόταν να κάνεις ήταν να γράψεις και να στείλεις ένα γράμμα στην τηλεπαρουσιάστρια, και εκείνη, ως άλλο τζίνι, θα πραγματοποιούσε την ευχή σου. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχαν παιδιά που γνώρισαν από κοντά τον Πάπα, τον Μαραντόνα, τη λαίδη Νταϊάνα και… είχαν χτυπήσει πέναλτι στον σταρ τερματοφύλακα Σαργκάνη. Αργότερα, στα 90s, η εκπομπή πήρε μεταγραφή για το Mega.

Τα χρόνια πέρασαν και το ένδοξο 2004 η Τζοβάνα Φραγκούλη βρέθηκε υποψήφια στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Εχοντας μάλλον μπερδέψει τον τίτλο και το περιεχόμενο της τότε εκπομπής της με την πολιτική, έκανε την εξής δήλωση στο κεντρικό δελτίο του Alter, μέσα σε άκρατο ενθουσιασμό και προβλέποντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία: «Βεβαίως, γιατί να μη διοριστούν τα δικά μας παιδιά στο Δημόσιο; Οχι μόνο τα δικά μας παιδιά, αλλά τα παιδιά όλου του κόσμου» —αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποστήριζε και την κατάργηση του ΑΣΕΠ.

Αυτό ήταν. Αυτές οι τέσσερις λέξεις ηχούσαν και αντηχούσαν παντού: «τα δικά μας παιδιά…» Η Ρηγίλλης αναστατώθηκε, η Τζοβάνα με γραπτή δήλωσή της ανασκεύασε: «Είναι αλήθεια ότι λόγω του φόρτου και του άγχους της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και της πολιτικής μου απειρίας, διατύπωσα τη δήλωση αυτή με ατυχή τρόπο, σαν να εννοούσα ότι θα διορίσουμε τα δικά μας παιδιά. Θέλω να βεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν ήταν αυτές οι προθέσεις μου και λυπούμαι γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο θόρυβος».

Αποδιοπομπαίοι τράγοι, το άγχος, ο φόρτος εργασίας και η πολιτική απειρία σε συνδυασμό με μια διαχρονική αλήθεια για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα σε αυτή τη χώρα: να «τρουπώσεις» στο Δημόσιο και μετά έχει ο Θεός.

Λίγοι λοιπόν θυμούνται, ότι μητέρα αυτής της φράσης, αλλά και της έκφρασης του «καιρός λοιπόν να βολευτούμε» ήταν η αγαπημένη παρουσιάστρια των 80s Τζοβάνα Φραγκούλη. Την ξαναθυμηθήκαμε λόγω της πρόσφατης παραδοχής της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την μετάταξη της «overqualified» κόρης της στη Βουλή. Απλώς στην περίπτωση της Χριστοδουλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, η φράση «τα δικά μας παιδιά» είναι κυριολεκτική. Προσπάθησε να βάλει τη θυγατέρα της στον κήπο της Εδέμ του δημοσιοϋπαλληλικού παραδείσου: τη Βουλή με τις μισθάρες, τον βρεφονηπιακό σταθμό και την πρόσβαση στην πολιτική εξουσία.

Με τους περισσότερους Ελληνες να μεγαλώνουν με την καυτή φαντασίωση να έχουν μία θέση στο Δημόσιο, να κάθονται πάνω σε μία βιδωμένη καρέκλα και να μην μπορεί να τους κουνήσει τίποτα και κανείς, η καίρια ερώτηση δεν ήταν ποτέ το «ποιος είσαι» αλλά το «ποιους ξέρεις».

Οσο για τα… παιδιά ενός κατώτερου θεού και ενός κατώτατου μισθού που πορεύονται με τον σταυρό στο χέρι, ίσως να αναζητούν παλιά επεισόδια του «Πέσ’ το και θα γίνει» στο YouTube. Οταν η Τζοβάνα πραγματοποιούσε ευχές και δεν έκανε προεκλογικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News