472
«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο τούρκος ΥΕΘΑ | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Ακάρ: Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:46
«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο τούρκος ΥΕΘΑ
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Ακάρ: Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 21:46

«Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων», διεμήνυσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ την Παρασκευή, παίρνοντας τη σκυτάλη της ρητορικής της έντασης σε βάρος της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος την προηγούμενη ημέρας είχε επαναφέρει την απειλή πολέμου για τον ίδιο λόγο.

«Το 1995 έγινε η σχετική εργασία στη Βουλή, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, να γίνει κατανοητό καλά. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυμηθείτε, λέμε στον γείτονά μας ότι ο λάθος λογαριασμός θα επιστρέψει από την Αγκυρα», προειδοποίησε ο Ακάρ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα ότι «προκαλεί». «Στο Αιγαίο υπάρχουν περίπου 3.000 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Βέβαια, δεν ανήκουν όλα στην Ελλάδα, υπάρχουν τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Τα νησιά που τους ανήκουν –και βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας– τα επισκέπτονται έλληνες υπουργοί, αξιωματούχοι, στρατηγοί και ναύαρχοι. Πραγματοποιούν απογειώσεις και προσγειώσεις. Ολα αυτά δεν είναι προκλήσεις;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Λέμε πως τα νησιά μέσω των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με έναν όρο, αυτόν της αποστρατιωτικοποίησής τους. Εσείς (οι Ελληνες) δεν ακούτε αυτά που λέμε και στρατιωτικοποιείτε τα νησιά. Αυτό πώς να μην το εκλάβει η Τουρκία ως ρίσκο, κίνδυνο και απειλή; Θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα μέτρα μας», συνέχισε ο Ακάρ στον ίδιο τόνο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ενώ έθεσε και εκείνος, για ακόμη μια φορά, ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών που είναι στρατιωτικοποιημένα.

Η αντίδραση της Αθήνας, αλλά και των συμμάχων της, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, υπήρξε άμεση (περισσότερα εδώ).

Tουρκικά F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ότι τριάδα τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, αργά το μεσημέρι. Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στις 15:43 πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες, προσέθεσε το ΓΕΕΘΑ.

Ενημέρωσε, επίσης, πως 13 τουρκικά F-16, εκ των οποίων 11 οπλισμένα, και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου (17 από τα τουρκικά μαχητικά και δύο από το τουρκικό CN-235).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε επτά περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...