992
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ εξετάζεται από οφθαλμίατρο ο οποίος με το ίδιο μηχάνημα θα «φωτογραφίσει» την ίριδα του ματιού τού ηθοποιού | https://www.irisdelmundo.org

Πωλείται το… «μάτι» του Χαβιέ Μπαρδέμ για να σωθεί η όραση εκατ. ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:08
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ εξετάζεται από οφθαλμίατρο ο οποίος με το ίδιο μηχάνημα θα «φωτογραφίσει» την ίριδα του ματιού τού ηθοποιού
|https://www.irisdelmundo.org

Πωλείται το… «μάτι» του Χαβιέ Μπαρδέμ για να σωθεί η όραση εκατ. ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 10:08

Μία εικόνα με την ίριδα από το μάτι του ηθοποιού Χαβιέ Μπαρδέμ θα δημοπρατηθεί για να χρηματοδοτήσει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ojos del Mundo (Μάτια του Κόσμου) που «παλεύει» για την πρόληψη και την αποκατάσταση της τύφλωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού δηλαδή ή, μάλλον, οφθαλμόν για χιλιάδες υγιή μάτια… Η αγορά τής ψηφιακής απεικόνισης της ίριδας από το μάτι τού σταρ θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να μη χάσουν το φως τους. Ή να το βρουν ξανά.

https://www.irisdelmundo.org

«Το να μπορούμε να βλέπουμε, να ακούμε, να αγγίζουμε, να αισθανόμαστε είναι πράγματα που δεν εκτιμούμε πραγματικά μέχρι να τα χάσουμε», είπε ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός. «Η ανάκτηση της πρόσβασης σε όλα όσα αισθανόμαστε μέσα από αυτά που βλέπουμε, τα οποία έχουν αντίκτυπο στα συναισθήματά μας, είναι μια συναισθηματική και πνευματική μεταμόρφωση».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulls del món (@ullsdelmon)


Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε ο γοητευτικός ηθοποιός, για τον οποίο δώρισε την εντυπωσιακή εικόνα του ματιού του στην Οργάνωση Ojos del Mundo (Μάτια του Κόσμου), που θα τη δημοπρατήσει ως μέρος μιας νέας εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων, το Iris of the World (Ιριδα του Κόσμου), όπως μαθαίνουμε από δημοσίευμα του Guardian.

Η Ojos del Mundo ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 2001 και το έργο της είναι αφιερωμένο στη θεραπεία των παθήσεων που προκαλούν τύφλωση –όπως η περίπτωση του καταρράκτη– μέσω ιατρικής παρέμβασης, αλλά και με την εκπαίδευση των ντόπιων για να συνεχίσουν το έργο, με projects που θεραπεύουν τον λαό των Σαχράουι σε καταυλισμούς προσφύγων στην Αλγερία, καθώς και στο Μάλι, τη Βολιβία και τη Μοζαμβίκη.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Οργάνωση έχει αποκαταστήσει την όραση σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους και έχει εκπαιδεύσει 13.000 ειδικούς. Η εικόνα θα πωληθεί ως NFT, δηλαδή μοναδικό, ψηφιακό μη ανταλλάξιμο διακριτικό (Non-fungible token) και μια φωτογραφική εκτύπωση επικυρωμένη από τον ηθοποιό.

Η Ανα Μπάρμπα, διευθύντρια του Ojos del Mundo, είπε ότι εκτός από τη συγκέντρωση χρημάτων, το ίδρυμα θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο θέμα της τύφλωσης που μπορεί να αποφευχθεί. Εδωσε μάλιστα και την ενδιαφέρουσα πληροφορία ότι το 90% των ατόμων με προβλήματα όρασης ζουν στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου και το 55% εξ αυτών είναι γυναίκες.

«Ο Χαβιέ ήταν πολύ γενναιόδωρος που μοιράστηκε μαζί μας κάτι τόσο δικό του και μοναδικό, όσο η ίριδά του. Είναι ένα σημάδι ταυτότητας και τα μάτια του έχουν δει ιδιαίτερες στιγμές. Αυτό λοιπόν μπορεί να αποκτηθεί από οποιονδήποτε κάνει μια καλή οικονομική προσφορά για την εμπνευσμένη και πρωτότυπη φωτογραφία. Τα μάτια του Χαβιέ θα ανοίξουν άλλα μάτια».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Πρόληψη της Τύφλωσης, 161 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παθήσεις που μπορούν να διορθωθούν –τα 100 εκατομμύρια έχουν χειρουργήσιμο καταρράκτη και άλλα 510 εκατομμύρια έχουν υπερμετρωπία.

Η Ojos del Mundo αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις σχετικά με το ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει η πώληση του «ματιού» του Μπαρδέμ και αρκέστηκε στο να ενημερώσει ότι με 9.000 ευρώ θα καλύψουν τα έξοδα 1.300 οφθαλμολογικών εξετάσεων, με 30.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης ενός οφθαλμίατρου και με 50.000 ευρώ θα καλύψουν το κόστος 715 επεμβάσεων καταρράκτη.

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η σύζυγός του Πενέλοπε Κρουζ, επίσης πετυχημένη και βραβευμένη ηθοποιός, έχουν υποστηρίξει πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς, δωρίζοντας χρήματα για την ανοικοδόμηση σπιτιών μετά τον σεισμό στην Αϊτή το 2010 ή συγκεντρώνοντας χρήματα για το έργο Open Arms, το οποίο σώζει ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Οι άνθρωποι της Οργάνωσης Ojos del Mundo είπαν ότι ελπίζουν να πετύχει αυτή η δημοπρασία και να προχωρήσουν και σε μία επόμενη. Αυτή τη φορά σκέφτονται να αναζητήσουν ένα πρόσωπο που να προέρχεται από τον κόσμο του αθλητισμού και κάνει διεθνή καριέρα.

Η δημοπρασία με το μάτι του Χαβιέ Μπαρδέμ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο www.irisesoftheworld.org από το μεσημέρι της 29ης Σεπτεμβρίου έως τις 6 το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...