717
Δεύτερη ημέρα επεισοδίων με ομάδα κουκουλοφόρων μέσα και έξω από τα ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη | INTIMEnews

Νέα επεισόδια και ναζιστικοί χαιρετισμοί στη Σταυρούπολη [εικόνες&βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:34
Δεύτερη ημέρα επεισοδίων με ομάδα κουκουλοφόρων μέσα και έξω από τα ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη
|INTIMEnews

Νέα επεισόδια και ναζιστικοί χαιρετισμοί στη Σταυρούπολη [εικόνες&βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 09:34

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα  έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όταν φοιτητικοί σύλλογοι και αντιφασιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα για να δεχθούν ξανά επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων, με βόμβες μολότοφ, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη ανακοίνωση της «Νεολαίας» της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» -κόμματος εκτός νόμου- στην οποία μεταξύ άλλων δίνονταν συγχαρητήρια στους μαθητές «για τη δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεών τους για αντεθνικούς σκοπούς»!

Σε βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια το πρωί της Τετάρτης φαίνονται καθαρά κουκουλοφόροι, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του σχολείου, να χαιρετούν ναζιστικά.

Μαθήτρια -μέλος του 15μελούς – κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από τους κουκουλοφόρους μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, διασώστες του ΕΚΑΒ παρέλαβαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δύο μαθητές, ηλικίας 15 και 17 ετών, με κακώσεις στο κεφάλι. Αμφότεροι διακομίστηκαν στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου».

Η Αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί καθώς κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Και οι τρεις συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς έφεραν πάνω τους σουγιάδες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

H ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την έκρυθμη κατάσταση στο σχολείο της Σταυρούπολης.

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ.

»Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους. Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο», παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος.

ΚΚΕ: Εγκληματική επίθεση ναζιστικών ομάδων –  Απαράδεκτη η Αστυνομία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΚΚΕ καταγγέλλει την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές», χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη τη στάση της Αστυνομίας το πρωί της Τετάρτης έξω από το σχολικό συγκρότημα.

Ευθύνες καταλογίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και στη διεύθυνση του σχολείου, όπως και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της» και σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας.

Η αντίδραση του υπ. Παιδείας

«Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Και εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Το θέμα», σημείωσε, «δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών».

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ο γ.γ. διαβεβαίωσε ότι «όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση» του ζητήματος.

«Παράλληλα -τόνισε- είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες. Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες».

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ζήτησε τελικά την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (εδώ) για τα έκτροπα στη Σταυρούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...