541
Αρκετοί πολίτες φέτος, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν δύο εμβόλια για να προστατευτούν | Alexandros Michailidis /SOOC

Μπορούν να χορηγηθούν συγχρόνως τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2021, 14:54
Αρκετοί πολίτες φέτος, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν δύο εμβόλια για να προστατευτούν
|Alexandros Michailidis /SOOC

Μπορούν να χορηγηθούν συγχρόνως τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Σεπτεμβρίου 2021, 14:54

Νέα εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό εξέδωσε η αρμόδια Εθνική Επιτροπή και, όπως και πέρυσι, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη του πληθυσμού, καθώς οι ειδικοί φοβούνται ότι η συλλοίμωξη γρίπης και κορονοϊού μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου. Στις φαρμακαποθήκες υπάρχουν ήδη αυτή τη στιγμή 1.570.000 εμβόλια.

Οπως και πέρυσι, πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο πολίτες μεγάλης ηλικίας, αλλά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τι θα γίνει όμως αν εγκριθεί η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και συμπίπτει χρονικά με το εμβόλιο της γρίπης; Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι αποφασίσουν να λάβουν και τα δύο εμβόλια την ίδια χρονική περίοδο;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να γίνει ακόμη και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, αν χρειαστεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με άλλα εμβόλια, όπως το πνευμονιοκοκκικό, να χορηγηθούν δηλαδή την ίδια στιγμή μαζί με αυτό του κορονοϊού», εξηγεί η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια τονίζει ότι δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων.

Παράλληλα, χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς φέτος η γρίπη προβλέπεται να επιστρέψει δριμύτερη «Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα, να μας δημιουργήσει αίσθημα εφησυχασμού. Η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, είναι χαμηλότερη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του εμβολιασμού είναι πιο χαλαρά και επιπλέον πάντα οι ιοί της γρίπης και η κυκλοφορία τους είναι απρόβλεπτοι. Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι νέες οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού της γρίπης σε συνθήκες πανδημίας κορονοϊού περιλαμβάνουν 10 μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, που θα πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

3. Εγκύους, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων,
καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Αστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...