394
Πολωνοί συνοριοφύλακες και αφγανοί πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λευκορωσία | REUTERS/Kacper Pempel

Αφγανοί πρόσφυγες παγιδευμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 19:38
Πολωνοί συνοριοφύλακες και αφγανοί πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λευκορωσία
|REUTERS/Kacper Pempel

Αφγανοί πρόσφυγες παγιδευμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 19:38

Μία χώρα, η Λευκορωσία, δεν τους θέλει ξανά στο έδαφός της. Η άλλη, η Πολωνία, δεν θέλει να τους δεχτεί στο δικό της. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κατασκηνώσουν ανάμεσα στα σύνορα με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση.

Είναι 27 άνδρες και πέντε γυναίκες (μεταξύ τους μία 15χρονη), αλλά και μία γκρίζα γάτα που έχουν ταξιδέψει (με φορτηγό!) στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν και εδώ και τρεις εβδομάδες είναι στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Αν και οι πολωνικές Αρχές δηλώνουν ότι η ομάδα των προσφύγων, που έχει κατασκηνώσει ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν στερείται των απαραίτητων εφοδίων, η κατάστασή τους μόνο ανησυχία προκαλεί. Μία από τις γυναίκες είναι γνωστό ότι έχει προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά, ενώ για όλους οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, γράφει η Washington Post.

Η Πολωνία για την κατάσταση επιρρίπτει ευθύνες στον γείτονά της, τη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 183 πόλεις και χωριά σε δύο επαρχίες στα σύνορα με τη Λευκορωσία και περιορίζει την πρόσβαση σε άτομα που έχουν εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση στη χώρα από το 1989.

Εν τω μεταξύ, ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποσκοπεί και στο να περιορίσει την πρόσβαση του Τύπου στο σημείο όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Αυτό θα διευκόλυνε μια επιχείρηση των Αρχών για την απομάκρυνση των Αφγανών μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων. Οι ακτιβιστές ούτως ή άλλως είναι σε απόσταση και η επικοινωνία με τους Αφγανούς γίνεται με μεγάφωνα και νοήματα.

Το μέτρο ήταν η απάντηση της Βαρσοβίας, που γενικά τηρεί σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, στην απόφαση της Λευκορωσίας να ανοίξει τα σύνορα προς την ΕΕ σε χιλιάδες πρόσφυγες. Ο Λουκασένκο πήρε την απόφαση σαν ένα είδος αντιποίνων για την «αλλαγή καθεστώτος» την οποία ισχυρίζεται ότι απεργάζεται η Ευρώπη σε βάρος του.

Η Πολωνία και οι γειτονικές με αυτή χώρες βλέπουν μια ξεκάθαρη προσπάθεια από το Μινσκ για ένα είδος υβριδικό πόλεμο σε βάρος τους με εργαλειοποίηση του προσφυγικού.

Μέσα στον Αύγουστο καταμετρήθηκαν 3.500 απόπειρες διέλευσης από τη Λευκορωσία στην Πολωνία έναντι καμίας τον Αύγουστο του 2020. Δραματικά αυξημένες είναι οι ροές από την Λευκορωσία στη Λιθουανία: πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν μόλις 74 οι διελεύσεις, φέτος τον Αύγουστο ήταν πάνω από 4.000. Ενα σκηνικό που σε πολλά θυμίζει τον Εβρο τον Μάρτιο του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...