934
Ο Μαξιμίλιαν Κρα σε παλιότερη προεκλογική του ομιλία | REUTERS/Annegret Hilse

Ευρωκοινοβούλιο: Η ακροδεξιά ομάδα ID απέβαλε την Εναλλακτική για τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 14:06
Ο Μαξιμίλιαν Κρα σε παλιότερη προεκλογική του ομιλία
|REUTERS/Annegret Hilse

Ευρωκοινοβούλιο: Η ακροδεξιά ομάδα ID απέβαλε την Εναλλακτική για τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 14:06

Tο ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποβλήθηκε από την πανευρωπαϊκή κοινοβουλευτική του ομάδα μετά από μια σειρά πρόσφατων αντιπαραθέσεων σχετικά με τις πολιτικές του επιλογές και τη συμπεριφορά ορισμένων από τους επικεφαλής του.

«Το προεδρείο της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να αποκλείσει τη γερμανική αντιπροσωπεία, AfD, με άμεση ισχύ», ανέφερε η ομάδα ID των λαϊκιστικών ακροδεξιών κομμάτων σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Την προηγούμενη ημέρα ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και από κάθε περαιτέρω προεκλογική δραστηριότητα, μετά την κριτική που δέχθηκε για τα ανατριχιαστικά σχόλια τα οποία έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι τα ναζιστικά SS «δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

«Η ομάδα ID δεν θέλει πλέον να συνδέεται με τα περιστατικά που αφορούν τον Μαξιμίλιαν Κρα, επικεφαλής της λίστας του AfD για τις ευρωεκλογές», ανέφερε η ομάδα στη σελίδα της στο Facebook.

Πηγές της ομάδας ID δήλωσαν ότι τα επίμαχα σχόλια του Κρα, επιτάχυναν μια απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ήταν μια απόφαση κατά πλειοψηφία, με ψήφους που δόθηκαν μέσω γραπτής διαδικασίας την Πέμπτη, όπως είπαν.

Τα σχόλια του Κρα στην La Repubblica ώθησαν το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, βασικό μέλος της ομάδας ID μαζί με το AfD από το 2019, να δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα κάθεται πλέον στην ίδια ομάδα με τους Γερμανούς μετά τις ευρωεκλογές.

Η Λεπέν, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να εμφανίσει λιγότερο ακραίο το κόμμα της, στην προσπάθειά της να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κόψει τους δεσμούς με τους Γερμανούς, κατηγορώντας το AfD ότι κρατείται «όμηρος» από τα πιο ριζοσπαστικά του στοιχεία.

Η ομάδα ID, που περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία (PVV) και το Vlaams Belang στο Βέλγιο, είναι η πιο ριζοσπαστική και αντιευρωπαϊκή από τις δύο ακροδεξιές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ID αναμενόταν να είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών του Ιουνίου με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι θα αυξήσει το ποσοστό των εδρών της από 59 σε 85.

Αλλά η αποπομπή των 16 ευρωβουλευτών που αναμένεται να εκλέξει το AfD, θα μειώσει σημαντικά τα αναμενόμενα κέρδη της κοινοβουλευτικής ομάδας και είναι πιθανό να επισπεύσει μια συνολική ανασύνθεση των ακροδεξιών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, η εθνικοσυντηρητική ομάδα ECR, η οποία περιλαμβάνει τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το Vox της Ισπανίας, τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς Δημοκράτες, μπορεί να είναι επιφυλακτική στο να υποδεχθεί πολλά πρώην μέλη της ID.

Η ανακοίνωση της ID ήρθε την ώρα που οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπληκτίστηκαν για τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα στο debate της Πέμπτης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Μελόνι. «Εχω συνεργαστεί πολύ καλά με την Τζόρτζια Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Η Μελόνι, πρόσθεσε, ήταν «σαφώς φιλοευρωπαία» και εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικεφαλής της Κομισιόν αρνήθηκε και πάλι να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα ECR, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα κόμματα που πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν Ακροδεξιά.

Ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Νίκολας Σμιτ, ο οποίος είναι σήμερα Επίτροπος του Λουξεμβούργου, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της.

«Κυρία φον ντερ Λάιεν, παρακαλώ να είστε πιο σαφής. Αναρωτιέμαι τι είναι φιλοευρωπαϊκό για εσάς», δήλωσε ο Σμιτ.

Αναφερόμενος στην ομιλία της Μελόνι σε πρόσφατη συγκέντρωση της Ακροδεξιάς στη Μαδρίτη, είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ιδέα της για την Ευρώπη είναι η ίδια με αυτή που έχετε εσείς».

Ο κεντρώος υποψήφιος Σάντρο Γκότζι δέχθηκε επίσης επίθεση. Η ομάδα του, Renew Europe, θα ψηφίσει στις 10 Ιουνίου -την επομένη των εκλογικών αποτελεσμάτων- για το αν θα αποβάλει το ολλανδικό φιλελεύθερο κόμμα VVD λόγω της απόφασής του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ακροδεξιό PVV.

Ο Τέρι Ράιντκε των Πρασίνων δήλωσε ότι μετά τις εκλογές είναι πολύ αργά. «Ξέρω ότι η Renew είναι αφοσιωμένη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, οπότε στείλτε ένα πολύ σαφές μήνυμα», είπε. «Πείτε ότι έχει συνέπειες όταν τα κόμματα-μέλη της [Renew] μπαίνουν σε συνασπισμό με την Ακροδεξιά».

Κορυφαίοι αριστεροί πολιτικοί την Πέμπτη απέρριψαν επίσης όλες τις συμμαχίες με την Ακροδεξιά σε κοινή έκκληση που μοιράστηκαν με τον Guardian. «Οι ταραχώδεις καιροί απαιτούν μια σαφή πορεία και μια σταθερή στάση. Δεν ανέχονται την ασάφεια ή τη δειλία», ανέφερε η έκκληση.

Στους υπογράφοντες από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβάνονται ο γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο Φραντς Τίμερμανς, ηγετικό στέλεχος του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PvdA), η ισπανίδα Σοσιαλίστρια Ιράτσε Γκαρσία και η γερμανίδα Σοσιαλδημοκράτης Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Το AfD εκτοξεύτηκε στις δημοσκοπήσεις και έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Γερμανίας φέτος, αλλά η υποστήριξή του μειώθηκε πρόσφατα κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω έντονου ελέγχου της ολοένα και πιο ριζοσπαστικής του στάσης.

Το κόμμα αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους της Γερμανίας νωρίτερα φέτος, αφού υψηλόβαθμα στελέχη του συμμετείχαν σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η απέλαση Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, καθώς και για τους ισχυρισμούς ότι φιλοξενεί πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο βοηθός του Κρα έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής ερευνάται για φερόμενες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, τις οποίες αρνείται.

Αν και έχει υποσχεθεί να μην κάνει άλλες προεκλογικές εμφανίσεις, εξακολουθεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το AfD ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα. Το κόμμα αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού, απορρίπτοντας την κριτική ως πολιτικά υποκινούμενη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...