515
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη | REUTERS/Brendan McDermid

Η Μόσχα αρνείται ότι θα απελευθερώσει τον Γκέρσκοβιτς αν εκλεγεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 10:28
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη
|REUTERS/Brendan McDermid

Η Μόσχα αρνείται ότι θα απελευθερώσει τον Γκέρσκοβιτς αν εκλεγεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 10:28

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να καυχήθηκε την Πέμπτη ότι, αν εκλεγεί, θα απελευθερώσει άμεσα τον αμερικανό δημοσιογράφο Εβαν Γκέρσκοβιτς από τις ρωσικές φυλακές, αλλά η Μόσχα δεν φάνηκε να συμφωνεί.

Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε ότι συζήτησε την υπόθεση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχει εκφράσει συχνά τον θαυμασμό του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος «θα το κάνει αυτό για μένα, αλλά όχι για οποιονδήποτε άλλον».

«Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ο οποίος κρατείται από τη Ρωσία, θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά σίγουρα πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth.

«Θα είναι στο σπίτι του, με ασφάλεια και με την οικογένειά του».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ» -μια πιθανή αιχμή για τη συμφωνία του Τζο Μπάιντεν πέρυσι για την απελευθέρωση των Αμερικανών από το Ιράν, η οποία περιελάμβανε τη μεταφορά των εσόδων από το ιρανικό πετρέλαιο που είχαν παγώσει από τη Νότια Κορέα.

Αλλά όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οσον αφορά τις [αμερικανο-ρωσικές] επαφές για το θέμα των φυλακισμένων και καταδικασμένων ατόμων, μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι επαφές πρέπει να διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να είναι αποτελεσματικές», δήλωσε.

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του Τραμπ και θύμησε ότι ο πρώην πρόεδρος αποκαλεί συχνά τα ΜΜΕ, «εχθρό του λαού».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίνει δεκάρα για τους αθώους Αμερικανούς που φυλακίζονται άδικα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε ο σύμβουλος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζέι Τζέι Ντάκλο.

«Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τους δημοσιογράφους “εχθρούς του λαού” και έχει δεσμευτεί να φυλακίσει δημοσιογράφους των οποίων η κάλυψη δεν του αρέσει -δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Εβαν Γκέρσκοβιτς στη Ρωσία».

Ο 32χρονος δημοσιογράφος κρατείται στη διαβόητη φυλακή Lefortovo της Μόσχας για περισσότερο από ένα χρόνο αφότου συνελήφθη, ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι.

Είναι ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος από τη σοβιετική εποχή που συλλαμβάνεται από τη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας -κατηγορίες που ο ίδιος, ο εργοδότης του και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε στα τέλη του 2023 ότι έκανε μια «σημαντική πρόταση» στη Ρωσία για την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς, πιθανότατα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά η Μόσχα την απέρριψε.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον Τραμπ στην ανατρεπτική ήττα του από τη Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ αρνήθηκε οργισμένος ότι η νίκη του ήταν έργο της Ρωσίας και, σε μια περίφημη συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, φάνηκε να αποδέχεται την άρνηση του ρώσου ηγέτη για ανάμειξη.

Ο Πούτιν πρόσφατα δήλωσε ότι προτιμά τον Μπάιντεν ως πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά τα σχόλιά του αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από πολλούς παρατηρητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόθεση του ρώσου προέδρου μπορεί να είναι να χρησιμοποιήσει την κακή του φήμη για να ενισχύσει τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...