513
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρωτολογία του στη Βουλή | SOOC/Aris Oikonomou

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψετε την αποτυχία σας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 14:42
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρωτολογία του στη Βουλή
|SOOC/Aris Oikonomou

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψετε την αποτυχία σας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 14:42

Σε έντονα καταγγελτικούς τόνους κινήθηκε η πρωτολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα της ακρίβειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης άρχισε την ομιλία του με ένα σχόλιο για το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», διερωτώμενος «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει;»

«Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή», σημείωσε και συνέχισε την κριτική του για την πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα:

«Οχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, για να περάσει στη συνέχεια στο αντικείμενο της προ ημερησίας.

Οπως υπογράμμισε, το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Στον ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τα περί μείωσης φόρων, αφού όπως είπε, «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», παρατήρησε, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων.

Οσο για την επιστολή Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν, έκανε λόγο για ομολογία αποτυχίας» και για επικοινωνιακό τέχνασμα, προκειμένου όπως είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «να καλύψετε την αποτυχία σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...