414
Είστε Τούρκοι, ομογενείς μας, θα σας προστατέψουμε, είναι το μήνυμα του Ερντογάν (στη φωτογραφία εδώ, από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή το 2017) στους έλληνες μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης | ΙΝΤΙΜΕnews

«Λαγός» του Τσαβούσογλου ο Μπαχτσελί: «Δεν μπορώ να το χωνέψω, ο Μητσοτάκης είπε ελληνόπουλα τα τουρκόπουλα!»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 11:12
Είστε Τούρκοι, ομογενείς μας, θα σας προστατέψουμε, είναι το μήνυμα του Ερντογάν (στη φωτογραφία εδώ, από την επίσκεψή του στην Κομοτηνή το 2017) στους έλληνες μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Λαγός» του Τσαβούσογλου ο Μπαχτσελί: «Δεν μπορώ να το χωνέψω, ο Μητσοτάκης είπε ελληνόπουλα τα τουρκόπουλα!»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 11:12

Πρώτα βγήκε ως «λαγός», ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μητσοτάκης είπε τα παιδιά μας ελληνόπουλα, δεν μπορώ να το χωνέψω, είπε και έκανε λόγο για «φασιστική πολιτική» της Ελλάδας έναντι της «τουρκικής μειονότητας», όπως αποκάλεσε τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Και μία ημέρα μετά τις προκλήσεις Μπαχτσελί, ήρθε ο τουρκικός Τύπος να προαναγγείλει ότι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου (την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες), ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα θέσει εκ νέου δημοσίως και επισήμως θέμα «τουρκικής μειονότητας» στον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη (στις 18 Μαΐου / περισσότερα εδώ), μετέβη σε δημόσιο νηπιαγωγείο και απευθύνθηκε σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις “χωνέψουμε”», διαμαρτυρήθηκε ο Μπαχτσελί, μιλώντας σε βουλευτές το κόμματός του, και συνέχισε λέγοντας:

«Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα τουρκόπουλα τα αποκάλεσε ελληνόπουλα. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι τουρκόπουλα, το Πασαβήκ δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας, τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ρατσισμός το να αποκαλεί τα τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα;».

Και την Τετάρτη, η εφημερίδα Yeni Safak (που πρώτη έδωσε ως κλεισμένη ημερομηνία την 31η Μαΐου για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Ελλάδα) έγραψε ότι ένα από θέματα –αν όχι το πρώτο– που θα θέσει ο επικεφαλής  της τουρκικής διπλωματίας είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας, σε μία ακόμη προσπάθεια να διαγραφούν οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης (σ.σ. θέμα «τουρκικής» μειονότητας είχε θέσει επισήμως και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του το 2017 στην Αθήνα, επιμένοντας στα περί αναθεώρησης της Συνθήκης).

Κατά ένα τρόπο –εκτιμάται– θα είναι η ρελάνς του τούρκου ΥΠΕΞ για την «εκρηκτική» συνέντευξη Τύπου και τη δυναμική εμφάνιση Δένδια στην Αγκυρα  πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την “τουρκική” μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο χαρακτηρισμός “Πομακοχώρια” και “ελληνόπουλα” του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τεκταινόμενα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, και χαρακτηρίστηκε “άρνηση της τουρκικής μειονότητας”», τονίζεται στο δημοσίευμα της Yeni Safak.

H ένταση πάντως που κλιμακώθηκε (τον περασμένο μήνα) στην Αγκυρα, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην Αθήνα, σπεύδει να συμπληρώσει η τουρκική εφημερίδα, ενόψει του τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...