487
Από τη συνάντηση του υπουργού με τους ομογενείς στο Γκελεντζίκ | Twitter/@NikosDendias

Η συγκίνηση Δένδια με τα ελληνόπουλα του Γκελεντζίκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 12:14
Από τη συνάντηση του υπουργού με τους ομογενείς στο Γκελεντζίκ
|Twitter/@NikosDendias

Η συγκίνηση Δένδια με τα ελληνόπουλα του Γκελεντζίκ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 12:14

Στο δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη την Τρίτη στο Γκελεντζίκ και την Ανάπα, πόλεις στα παράλια του βορείου Ευξείνου Πόντου με μακραίωνη ελληνική παρουσία.

O κ. Δένδιας επισκέφθηκε το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο, όπου τον υποδέχτηκαν παιδάκια ντυμένα με παραδοσιακές ελληνικές στολές, με τον υπουργό να εκφράζει τη συγκίνησή του γράφοντας στο Τwitter:

«Είναι συγκινητικό να ακούς στο Γκελεντζίκ “καλημέρα” στα ελληνικά από παιδικές φωνές».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του υπουργού των Εξωτερικών κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ στο Γκελεντζίκ.

Το γεγονός ότι έρχομαι εδώ ως ο υπουργός Εξωτερικών θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν με εμποδίζει να αισθάνομαι εδώ λίγο σαν σπίτι μου.

Οι δεσμοί με την περιοχή αυτή είναι δεσμοί 2.500 χρόνων. Μάλιστα, μιλώντας χθες με τον φίλο μου υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ στο Γκελεντζίκ, το ήξερε πολύ καλά. Μου είπε, κ. Δήμαρχε, πόσο όμορφο είναι και μου είπε ότι έχουμε πολλούς Έλληνες.

Το νέο ελληνικό κράτος έχει μια ηλικία 200 χρόνων. Και η Ρωσία έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ο ρωσικός στόλος μαζί με τον γαλλικό και τον αγγλικό νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Και έτσι δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση, επιτέλους, το νέο ελληνικό κράτος μετά από σκληρό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δεν έχουμε ξεχάσει ποτέ το τι χρωστάμε στη Ρωσία και ο Πρωθυπουργός Μισούστιν ήταν την Αθήνα για να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ανταποδώσει την επίσκεψη. Θα έρθει ελπίζω στη Ρωσία μέσα στο 2021 και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Επίσης, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο Συνέδριο της Βιέννης, που μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους έφτιαξε την αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την ιστορία. Αυτό που θα μου επιτρέψετε να παρακαλέσω να κάνουμε μαζί, είναι να κοιτάξουμε μπροστά και εσείς να αποτελέσετε τη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της νέας Ελλάδας, που μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εκσυγχρονίζοντας το Προξενείο μας στο Νοβοροσίσκ με συστήματα που θα επιτρέπουν την ευκολότερη επικοινωνία και την εξυπηρέτησή σας, για να μπορείτε να έρχεσθε στην πατρίδα σας, τη δεύτερη πατρίδα σας, όποια στιγμή θέλετε. Και επίσης, θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να στείλουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές ελληνικών που πρέπει στην περιοχή, έτσι ώστε όσοι θέλουν να έρχονται σε επαφή και με την ελληνική γλώσσα.

Και έτσι, να παρακολουθούν τις παραδόσεις και από τις δύο πατρίδες τους.

Σας κούρασα και είναι άδικο αντίδωρο για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να είστε σήμερα εδώ. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας κουράσω λίγο ακόμη και να χαιρετήσω τον καθένα από εσάς, ώστε να μπορώ να πω ότι είχα την τιμή ότι σας έσφιξα το χέρι και σας γνώρισα τον καθένα και την καθεμία προσωπικά.

Σας ευχαριστώ που υπηρετείτε τη Ρωσία, την Ελλάδα και την ελληνορωσική φιλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News