245
Ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη | Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Τι συζήτησε ο Ερντογάν με την Φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 21:04
Ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη
|Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Τι συζήτησε ο Ερντογάν με την Φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 21:04

Στην προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έπειτα από την 45λεπτη συνομιλία, αναφέρουν ότι με τον τούρκο πρόεδρο «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή πιο θετική η ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί κατά την προσοχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την επόμενη εβδομάδα. Οπως προϊδέασε από τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ζοζέπ Μπορέλ,  στη σύνοδο κορυφής θα τεθεί και το μέλλον των σχέσεων με την Αγκυρα αλλά και η συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό –  τουλάχιστον σε «κάποια μορφή», όπως είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...