538
Η «Μάγισσα» της Αν Χάθαγουεϊ, όχι με πέντε, αλλά με τρία δάκτυλα | imdb / The Witches

Προσβάλλουν οι «Μάγισσες» της Αν Χάθαγουεϊ τα άτομα με αναπηρία;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2020, 17:11
Η «Μάγισσα» της Αν Χάθαγουεϊ, όχι με πέντε, αλλά με τρία δάκτυλα
|imdb / The Witches

Προσβάλλουν οι «Μάγισσες» της Αν Χάθαγουεϊ τα άτομα με αναπηρία;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2020, 17:11

Σύμφωνοι, η εποχή μας είναι τρελή, ειδικά με όλη αυτή την πολιτική ορθότητα γύρω μας να κοντεύει να μας καταπιεί.

Αλλά δικαιολογείται να προσβάλλονται άνθρωποι για τη (φανταστική) απεικόνιση μιας ομάδας μαγισσών στο σινεμά;

Δικαιολογείται ως φαίνεται. Ιδού η περίπτωση:

Η ταινία «Οι Μάγισσες» του Ρόμπερτ Ζεμέκις που κυκλοφόρησε ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες –γεγονός που ανάγκασε την παραγωγό Warner Bros να ζητήσει συγγνώμη.

Ο  Ζεμέκις διασκεύασε το βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ στην ταινία με πρωταγωνίστριες την Αν Χάθαγουεϊ και την Οκτάβια Σπένσερ, ωστόσο προέβη σε μια σημαντική διαφοροποίηση της φυσιογνωμίας των χαρακτήρων.

Οι μάγισσες στο βιβλίο του Νταλ περιγράφονται με πέντε δάχτυλα, ωστόσο οι μάγισσες εμφανίζονται στην ταινία με τρία δάχτυλα στα χέρια, που μοιάζει με ανωμαλία των άκρων, αλλιώς γνωστή ως «split hand».

Και αυτό εξόργισε τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η βρετανίδα παραολυμπιονίκης κολύμβησης Εϊμι Μάρεν αναρωτήθηκε: «Ερώτηση στη Warner: Το σκεφτήκατε πολύ και το βρήκατε καλή ιδέα να παρουσιάσετε έτσι τη διαφορετικότητα των άκρων; Σκεφτήκατε τον αντίκτυπο στην κοινότητα των ανθρώπων με αυτή την αναπηρία;»

Η συνήγορος ατόμων με αναπηρίες Σάνον Κρόσλαντ δήλωσε ότι η ταινία «δεν αποτελεί καλή μεταφορά του αρχικού μυθιστορήματος που γράφτηκε από τον Νταλ», προσθέτοντας, «είναι αυτό το είδος μηνύματος που θέλουμε να λάβει η επόμενη γενιά; Το να έχεις τρία δάχτυλα είναι ένα χαρακτηριστικό μάγισσας; Είναι μια εξαιρετικά καταστροφική απεικόνιση. Η αναπηρία δεν πρέπει να σχετίζεται με το κακό, την ανωμαλία, την αηδία, τον φόβο ή με τα τέρατα»

Ο επίσημος λογαριασμός των Παραολυμπιακών Αγώνων σημείωσε: «Η αναπηρία δεν είναι τρομακτική. Οι διαφορές πρέπει να τιμώνται και η αναπηρία πρέπει να απενοχοποιηθεί».

Η Λόρεν Απελμπάουμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, RespectAbility: «Η απόφαση να απεικονίσει κανείς τρομακτικές μάγισσες ως πλάσματα που έχουν αναπηρία στα άκρα –κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην αυθεντική ιστορία– έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή, σχετικά με το πώς απεικονίζεται η αναπηρία στο σινεμά. Δυστυχώς, αυτή η απεικόνιση μαθαίνει στα παιδιά που γεννήθηκαν έτσι ότι είναι τέρατα και πρέπει να τα φοβούνται. Και τι είδους μήνυμα είναι αυτό;».

Η Warner με τη σειρά της απάντησε απολογητικά στις κατηγορίες και τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι το στούντιο «λυπάται βαθιά όταν έμαθε ότι η απεικόνιση των φανταστικών χαρακτήρων στην ταινία αναστάτωσε τα άτομα με αναπηρίες» και «εξέφρασε τη λύπη του για τυχόν αδικήματα που προκλήθηκαν».

«Προσαρμόζοντας την αρχική ιστορία, συνεργαστήκαμε με σχεδιαστές και καλλιτέχνες για να βρούμε μια νέα εικόνα των νυχιών που μοιάζουν με γάτας, όπως περιγράφονται στο βιβλίο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας οι θεατές να αισθανθούν ότι τα φανταστικά, μη ανθρώπινα πλάσματα προορίζονται να αντιπροσωπεύσουν άτομα με αναπηρίες».

Καταλήγοντας με νόημα: «Αυτή η ταινία έχει θέμα της τη δύναμη της καλοσύνης και της φιλίας. Ελπίζουμε ότι οι οικογένειες και τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν την ταινία και να αγκαλιάσουν αυτήν τη ενδυναμωτική και γεμάτη αγάπη ιδέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...