504
Από τα περσινά εγκαίνια της σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με την παρουσίαση της όπερας «Τόσκα» | Reuters

Η Σκάλα του Μιλάνου δεν ανοίγει για το κοινό – έχει όμως άλλα σχέδια

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 19:48
Από τα περσινά εγκαίνια της σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με την παρουσίαση της όπερας «Τόσκα»
|Reuters

Η Σκάλα του Μιλάνου δεν ανοίγει για το κοινό – έχει όμως άλλα σχέδια

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 19:48

Ξεχάστε τη Σκάλα του Μιλάνου όπως την γνωρίζατε.

Το Teatro della Scala λοιπόν ακολουθεί και αυτό την μοίρα της υπόλοιπης Ιταλίας και μπαίνει στον πάγο ελέω πανδημίας.

Όπερ σημαίνει ότι ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη επίσημη έναρξη της σεζόν που γίνεται παραδοσιακά στις 7 Δεκέμβρη.

Η προγραμματισμένη εναρκτήρια όπερα για την σεζόν 2021-22 ήταν η «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» (Lucia di Lammermoor) του ιταλού συνθέτη Γκαετάνο Ντονιτσέτι, σε σκηνοθεσία του «δικού μας» Γιάννη Κόκκου.

«Στο τρέχον επιδημιολογικό πλαίσιο, οι συνθήκες δεν ευνοούν για να πραγματοποιήσουμε μια παραγωγή ανοιχτή στο κοινό στο αρμόζον καλλιτεχνικό επίπεδο και με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τα εγκαίνιά μας κάθε χρόνο», σημειώνει σε ανακοίνωση της η διοίκηση της Σκάλα.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες έχουν ένα plan B: ένα μουσικό γκαλά, κεκλεισμένων των θυρών, που θα μεταδοθεί από την δημόσια τηλεόραση της χώρας, την Rai.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, και να ήθελε η Σκάλα να ανοίξει, πώς θα γινόταν αυτό;

Πριν μια εβδομάδα ακριβώς, η πανδημία έπληξε σκληρά την παγκοσμίου φήμης όπερα, καθώς τουλάχιστον 18 τραγουδιστές και τραγουδίστριες και 9 μουσικοί διαγνώστηκαν ότι είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Όλα τα μέλη της χορωδίας της όπερας τέθηκαν σε καραντίνα, όπως και τα μέλη της ορχήστρας που παίζουν πνευστά.

«Όλες οι πρόβες αναβλήθηκαν», διευκρίνισε την περασμένη Τετάρτη ο Πάολο Πουλίζι, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στη Σκάλα.

Η όπερα άνοιξε ξανά τον Ιούλιο, αφού παρέμεινε κλειστή για τέσσερις μήνες, καθώς η Ιταλία δεχόταν το χτύπημα του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, στις 2 Νοέμβρη, οι παραστάσεις σταμάτησαν ξανά, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι σε όλη τη χώρα, ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων.

Η ισχύς της εντολής αυτής της κυβέρνησης εκπνέει την 24η Νοεμβρίου και ο Πουλίζι σημείωσε ότι «τα μέλη της όπερας έτρεφαν την ελπίδα πως η Σκάλα θα ήταν σε θέση να οργανώσει την παράσταση με την οποία εγκαινιάζεται κάθε χρόνο η νέα σεζόν, την 7η Δεκεμβρίου, εμβληματική εκδήλωση της ιταλικής πολιτιστικής ζωής».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό… οπότε λοκντάουν και στη Σκάλα.

Η Σκάλα δεν έχει διοργανώσει τα επίσημα εγκαίνια της σεζόν μόνο τέσσερις φορές: το 1897-1898 όταν παρέμεινε κλειστή και μια πινακίδα αναρτήθηκε στην πόρτα της με τις λέξεις: «Κλειστό λόγω θανάτου του συναισθήματος της τέχνης, της αξιοπρέπειας του πολίτη και της κοινής λογικής».

Αλλά και την τριετία 1943-45 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν ξανάνοιξε, στις 7 Δεκέμβρη του 1946, ο τότε διευθυντής της, ο Αρτούρο Τοσκανίνι, είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση περίπου σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα: τον απότοκο ενός πολέμου.

Μόνο που τότε ο εχθρός ήταν ορατός και ξεκάθαρος, ενώ τώρα είναι αόρατος και ύπουλος.

Ωστόσο, απαιτείται η εναρμόνιση με τις συνθήκες που επιτάσσει η πανδημία, με τα συνδικάτα να συγκλίνουν επίσης γύρω από την πρόταση για ένα γκαλά κεκλεισμένων των θυρών.

«Η απόφαση να μην ανεβάσουμε τη Lucia di Lammermoor οφείλεται καθαρά στις υγειονομικές οδηγίες προφύλαξης -μιλάμε για μια πολυμελή χορωδία που πρέπει να τραγουδήσουν όλοι μαζί», σημειώνει ο Φρανσέσκο Λατουάντα της Ένωσης Εργαζομένων στον Χώρο της Τέχνης, καταλήγοντας με νόημα:

«Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να σώσουμε τα δυο μεγάλα ραντεβού με τη Rai στις 7 Δεκεμβρίου: τα εγκαίνια της σεζόν για την Σκάλα και την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συναυλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...