895
H ώρα του Σάλαχ έφτασε | Action Images via Reuters/Carl Recine/File Photo

Αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη της Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2020, 14:19
H ώρα του Σάλαχ έφτασε
|Action Images via Reuters/Carl Recine/File Photo

Αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη της Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 17 Ιουνίου 2020, 14:19

Τη σημερινή μέρα -της επανεκκίνησης της Πρέμιερ Λιγκ- την περίμεναν «πώς και πώς» εκατομμύρια «φαν» του αγγλικού ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Κανείς, όμως, με μεγαλύτερη ανυπομονησία από εκείνη των οπαδών της Λίβερπουλ.

Είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα. Οτι το πρωτάθλημα δεν θα συνεχιζόταν και πως, σε αυτήν την περίπτωση, θα έμπαινε παύλα στη θέση του ονόματος του πρωταθλητή. Οπως είχε συμβεί στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – και μόνον τότε: από το 1939 (τη σεζόν 1939-1940 παίχτηκαν μόλις τρεις αγωνιστικές), έως το 1946. Θα ήταν άδικο για τη Λίβερπουλ. Οχι μόνον επειδή περίμενε 30 ολόκληρα χρόνια γι’ αυτή τη στιγμή, αλλά και γιατί οι εφετινές της επιδόσεις είναι βγαλμένες από τα πιο «τρελά» όνειρα των υποστηρικτών της.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 οι «Reds» κέρδισαν 18 ματς στη σειρά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι. Τη μέρα που η Covid-19 έβαλε το αγγλικό πρωτάθλημα σε καραντίνα, είχαν συμπληρώσει 22 διαδοχικές νίκες στο «Ανφιλντ» -όσες ποτέ άλλοτε- και ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τον τίτλο νωρίτερα από κάθε άλλο σύλλογο μετά το 1891. Εχουν ξεφύγει 25 βαθμούς από τη δεύτερη (και περσινή πρωταθλήτρια) Σίτι, κι αν στα ματς που απομένουν συγκεντρώσουν 19 από τους 27 διαθέσιμους βαθμούς, θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 100, που ανήκει κι αυτό στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα (από τη σεζόν 2017-2018).

Είναι δίκαιο, θα γίνει πράξη. Η Λίβερπουλ θα στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας μέσα στις επόμενες μέρες. Ισως και την προσεχή Κυριακή (21/6) στο «Γκούντισον Παρκ», εάν η Σίτι ηττηθεί απόψε (Τετάρτη) από την Αρσεναλ. Διαφορετικά, την Τετάρτη (24 Ιουνίου), που υποδέχεται την Κρίσταλ Πάλας στο «Ανφιλντ». Με την προϋπόθεση ότι θα έχει περάσει νικηφόρα από την έδρα της Εβερτον, εφόσον η Σίτι έχει κερδίσει (και) την Μπέρνλι τη Δευτέρα στο «Ετιχαντ». Τέλος πάντων, αυτή η ιστορική στιγμή, της επιστροφής της Λίβερπουλ στο θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν θα αργήσει. Και είναι πολύ πιθανό, ο Γιούργκεν Κλοπ και οι παίκτες του να σηκώσουν την Κούπα στην πόλη τους, ή και στο γήπεδό τους, αφού αποφασίστηκε να μην αλλάξει η έδρα, ούτε του ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, ούτε του αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας.

Ολοι ελπίζουν πως οι οπαδοί των «Reds» θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, και δεν θα συγκεντρωθούν στον τόπο του θριάμβου. Δεν παρέλειψε να τους το ζητήσει και ο ίδιος ο Κλοπ. Την Τρίτη, τη μέρα που συμπλήρωσε 53 χρόνια ζωής, ο γερμανός προπονητής έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους της ομάδας του, προτρέποντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Στο σχετικό βιντεάκι αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Το πρωτάθλημα ξαναρχίζει, λοιπόν, οπότε μπορούμε πάλι να διεκδικήσουμε τον μεγάλο μας στόχο. Και γι’ αυτό σας χρειαζόμαστε, όπως σας χρειαζόμασταν πάντα… Θα έρθει η στιγμή που το “You’ll Never Walk Alone” θα το τραγουδήσουμε όλοι μαζί, 300, 400 εκατομμύρια φωνές, κι αυτές περιμένουμε. Μέχρι τότε, όμως, εμείς θα είμαστε στο γήπεδο και εσείς στο σπίτι. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα νιώσουμε την υποστήριξή σας, θα κάνω τα παιδιά να την αντιληφθούν. Εξακολουθείτε να είστε το 80%-90% της βενζίνης στο ντεπόζιτό μας. Σας έχουμε ανάγκη. Αλλά το τελευταίο μήνυμα είναι: μείνετε ασφαλείς, υποστηρίξτε μας από το σπίτι».

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τη διακοπή παίχτηκαν 288 ματς. Τα 92 που απομένουν, θα διεξαχθούν μέσα σε 39 μέρες. Μάλιστα, από την Παρασκευή (19/6) έως τις 2 Ιουλίου θα έχουμε αγώνες καθημερινά, με μόνη εξαίρεση την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Η TV θα δείχνει αγγλικά παιχνίδια από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Ποδοσφαιρική πανδαισία! Στη Βρετανία οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν όλα -και τα 92-, ενώ για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια θα μεταδοθούν αναμετρήσεις της Πρέμιερ Λιγκ σε ελεύθερη συχνότητα. Απόψε (Τετάρτη 17/6) θα διεξαχθούν δύο ματς της 29ης αγωνιστικής που είχαν αναβληθεί: το Μάντσεστερ Σίτι – Αρσεναλ (22:15 Ελλάδας) και το Αστον Βίλα – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (20:00). Και την Παρασκευή (19/6) θα αρχίσει η 30η αγωνιστική.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει εξασφαλίσει μια θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως θα περιμένει την απόφαση του CAS, τον Ιούλιο, για να μάθει αν θα ισχύσει ο αποκλεισμός της από τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν, που της έχει επιβάλει η UEFA λόγω παραβάσεων του Financial Fair Play. Η επανέναρξη βρίσκει τη Λέστερ στην τρίτη θέση (με 53 βαθμούς) και την Τσέλσι τέταρτη (48). Μια νίκη μακριά της βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που «έτρεξε» ένα αήττητο 11 διαδοχικών αγώνων προτού τη σταματήσει ο κορονοϊός. Ακολουθούν, με δύο βαθμούς λιγότερους, η Γουλβς και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που μετρούσε ένα αήττητο σερί 7 αγώνων πριν από τη διακοπή.

Στην «ουρά» της βαθμολογίας έξι ομάδες θα δώσουν μάχη για να αποφύγουν τις τρεις θέσεις που οδηγούν στη Β’ Κατηγορία. Πρόκειται για τη Νόριτς, που βρίσκεται στην τελευταία θέση, την Αστον Βίλα (θα παίξει έξι από τα 10 υπόλοιπα παιχνίδια της στην έδρα της), την Μπόρνμουθ, τη Γουότφορντ, τη Γουέστ Χαμ, που έχει, ίσως, το πιο δύσκολο πρόγραμμα, και την Μπράιτον: τη μόνη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ χωρίς νίκη μέσα στο 2020.

Κάποιοι ποδοσφαιριστές, αν και υγιέστατοι, δεν θα εμφανιστούν στο… β’ μέρος του αγγλικού πρωταθλήματος. Δεν θέλουν να ρισκάρουν. Ο Ενγκολό Καντέ δεν συμμετέχει, καν, στις προπονήσεις της Τσέλσι. Ο Σέρχιο Αγουέρο ήταν από τους πρώτους που διαφώνησαν με την επανεκκίνηση. Οσο για τον Τρόι Ντίνεϊ, τον αρχηγό της Γουότφορντ ο οποίος είχε αρνηθεί να αγωνιστεί για να μη βάλει σε κίνδυνο τον έξι μηνών γιο του, που έχει αναπνευστικά προβλήματα, τελικώς πείστηκε να βοηθήσει την ομάδα του. Είναι κι άλλοι σαν κι αυτόν, που θα παίξουν με βαριά καρδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...