193
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία των ΗΠΑ: Πλήθος ανέργων έξω από γραφείο ευρέσεως εργασίας στο Αρκανσο | REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Οι ΗΠΑ θα δανειστούν 3 τρισ. δολάρια για τις δαπάνες του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 11:22
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία των ΗΠΑ: Πλήθος ανέργων έξω από γραφείο ευρέσεως εργασίας στο Αρκανσο
|REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Οι ΗΠΑ θα δανειστούν 3 τρισ. δολάρια για τις δαπάνες του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 11:22

Σε ολική αναθεώρηση των οικονομικών πλάνων τους για το 2020 προχωρούν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς το κόστος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ανατρέπει κάθε σχεδιασμό για τα έσοδα, το ΑΕΠ και τις δαπάνες.

Ούτε οι ΗΠΑ ξέφυγαν από τον κανόνα, καθώς για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος – Ιούνιος) θα χρειαστεί να δανειστούν το ποσό ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων.

Αιτία είναι, φυσικά, τα πακέτα διάσωσης που σχετίζονται με τον κορονοϊό, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο 14% του ΑΕΠ. Πίεση στα οικονομικά προκαλεί και η παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες στις ΗΠΑ κατατίθενται υπό κανονικές συνθήκες ως τις 15 Απριλίου.

Το ποσό είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από τα 1,28 τρισ. που είχαν δανειστεί οι ΗΠΑ ολόκληρο το 2019 και πέντε φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ τριμήνου, το οποίο ήταν το 2008 στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε περίπου 25 τρισ. δολάρια, ανέφερε το BBC, ήτοι άνω του 100% του ΑΕΠ.

Αν και οι ΗΠΑ μπορούν να δανείζονται από τις αγορές με φθηνά επιτόκια, η εκτόξευση των επιπέδων του χρέους έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης, προσθέτει το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...