359
Ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο. Πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Yuri Gripas

Ο Φάουτσι άδειασε τον Τραμπ: Αβάσιμο ότι ο κορονοϊός είναι κινεζικό κατασκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 10:15
Ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο. Πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Yuri Gripas

Ο Φάουτσι άδειασε τον Τραμπ: Αβάσιμο ότι ο κορονοϊός είναι κινεζικό κατασκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 10:15

Μια νηφάλια φωνή επιστημοσύνης και λογικής δίπλα στον αμετροεπή πρόεδρο Τραμπ που ρέπει ακατάσχετα προς τη συνωμοσιολογία, παραμένει ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ερωτήθηκε από το National Geographic για την θεωρία που θέλει τον κορονοϊό ανθρώπινο -άρα τεχνητό- κατασκεύασμα κινεζικών εργαστηρίων ή ότι διέφυγε από αυτά. Είναι μια θεωρία που συχνά πυκνά επικαλείται το σύστημα Τραμπ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί (προεκλογικά) ο «χρήσιμος εχθρός» στη μορφή του κινεζικού καθεστώτος. Η απάντηση του ήταν δρος Φάουτσι αποστομωτική: αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Εμμεσος στόχος της απάντησης, οι υποστηρικτές της θεωρίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε τεχνητά στη Γουχάν της Κίνας, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία. Μεταξύ τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το Πεκίνο αποκρύπτει πολλά.

«Αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες, τα στοιχεία είναι πολύ, πολύ πιθανό να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα», είπε ο Φάουτσι και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ιό που «εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».

Πρόσθεσε δε ότι «με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία, δηλαδή ότι κάποιος βρήκε τον κορονοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος».

Ο Φάουτσι εκτιμά ακόμη ότι «ο ιός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει» στην κοινότητα. Καλεί μάλιστα τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν το καλοκαίρι ώστε να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Οι θέσεις του επιστήμονα είναι σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έχουν πει Τραμπ και Πομπέο.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί (ενν. τη Γουχάν) προήλθε ο ιός» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Πριν από λίγες ημέρες είχε αρνηθεί να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

Στα μέσα Απριλίου και ο Τραμπ είχε πει πως η κυβέρνησή του πραγματοποιεί εξονυχιστικές έρευνες για το κατά πόσο ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου. Είχε μάλιστα επανέλθει στο ζήτημα λέγοντας πως έχει στοιχεία ότι ο κορονοϊός συνδέεται με εργαστήριο στη Γουχάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...