424
Η Μαρίν Λεπέν μιλά στο συνέδριο των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων στη Μαδρίτη, το Σαββατοκύριακο | REUTERS/Ana Beltran

Προκαλεί ξανά το ΑfD: Υπήρχαν και… καλά SS – έκοψε δεσμούς η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 14:08
Η Μαρίν Λεπέν μιλά στο συνέδριο των ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων στη Μαδρίτη, το Σαββατοκύριακο
|REUTERS/Ana Beltran

Προκαλεί ξανά το ΑfD: Υπήρχαν και… καλά SS – έκοψε δεσμούς η Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 14:08

Η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα της χρειάζεται να «διακόψει ξεκάθαρα» από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η γαλλίδα πολιτικός είπε ότι το AfD έχει γίνει υπερβολικά τοξικό ως σύμμαχος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο, η Λεπέν κατηγόρησε την Εναλλακτική για τη Γερμανία ότι άγεται και φέρεται από ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους της.

Ηταν επείγον να δημιουργήσουμε έναν προστατευτικό κλοιό», δήλωσε η Λεπέν στον ραδιοσταθμό Europe 1. «Η AfD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση».

«Τώρα δεν είναι πια καιρός για να αποστασιοποιηθούμε απλά, είναι καιρός να διακόψουμε ξεκάθαρα με το κίνημα αυτό», τόνισε.

Η ρήξη ήρθε αφού η AfD, η οποία είχε αναδειχθεί από τις δημοσκοπήσεις ως το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Γερμανίας πριν από τις φετινές τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ελέγχεται αυστηρά για τις πολιτικές της και τη διαγωγή μερικών κορυφαίων στελεχών της.

Η δημόσια ρήξη με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν είναι πιθανό να αποτελέσει εμπόδιο στην επιδίωξη της Ακροδεξιάς για ισχυρή εκλογική επίδοση και μπορεί να αυξήσει την πίεση επί της AfD στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Τα σχόλια της Λεπέν έγιναν μία ημέρα αφού το κόμμα της, που προηγείται στην κούρσα για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον στην ίδια πολιτική οικογένεια με την AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα επίμαχα σχόλια που προκάλεσαν την αντίδραση της Λεπέν, έγιναν από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD, Μαξιμίλιαν Κρα, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην La Repubblica. Ο Κρα είπε ότι «στα SS, δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Ο Μαξιμίλιαν Κρα σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση στη Δρέσδη – REUTERS/Matthias Rietschel

Τα SS (Schutzstaffel) ήταν η κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί του Χίτλερ και ανάμεσα σε άλλα, είχαν βασικό ρόλο στο Ολοκαύτωμα, τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων μειονοτήτων που είχαν βάλει στο στόχαστρο οι Ναζί.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε το πρωί την είδηση ότι ο Κρα αποχώρησε από την ηγετική ομάδα της AfD και ότι δεν θα συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία για το Ευρωκοινοβούλιο.

Με ανακοίνωσή του αργότερα, ο Κρα είπε ότι τα σχόλιά του «χρησιμοποιούνται εκτός πλαισίου για να βλάψουν το κόμμα» και «το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μία διαμάχη για εμένα», ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να διατηρήσει την ενότητά του.

Τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτή τη στιγμή διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η Τζόρτζια Μελόνι και την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) με επικεφαλής τη γαλλική Εθνική Συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...