413
Πολλά από τα θύματα πέθαναν όταν παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους | REUTERS/Rafael Marchante

Απίστευτη τραγωδία με 62 νεκρούς σε δασική πυρκαγιά στην Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2017, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/06/2017, 21:00
Πολλά από τα θύματα πέθαναν όταν παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
|REUTERS/Rafael Marchante

Απίστευτη τραγωδία με 62 νεκρούς σε δασική πυρκαγιά στην Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2017, 10:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/06/2017, 21:00

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν παγιδεύτηκαν σε μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Πορτογαλία, μια τραγωδία που θυμίζει σε πολλά τις φωτιές που είχαν κατακάψει το 2007 την Ηλεία, αφήνοντας και εκεί δεκάδες νεκρούς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στον δήμο Πεντρογκάο Γκράντε, βόρεια της Λισαβώνας και κοντά στην Κοΐμπρα, και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις σε τέσσερα μέτωπα.

Τριάντα άτομα βρέθηκαν απανθρακωμένα στα αυτοκίνητα και άλλα 17 δίπλα ή κοντά σε αυτά σε ένα μόνο κομμάτι δρόμου. Ολοι προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις φλόγες που τύλιξαν το δάσος στην ορεινή περιοχή σε πολύ μικρό διάστημα.

Σε χωριό κοντά στον ίδιο αυτοκινητόδρομο εντοπίστηκαν άλλοι 11 νεκροί.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερα παιδιά

Οκτώ πυροσβέστες είναι ανάμεσα στα 50 άτομα που έχουν τραυματιστεί.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί γιατί υπάρχουν ακόμη άτομα που είναι αγνοούμενα.

Είναι «η μεγαλύτερη τραγωδία σε δασική πυρκαγιά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Μαρτέλο Ρεμπέλο.

Η κυβέρνηση κήρυξε τρεις ημέρες εθνικούς πένθους

2017-06-18T094344Z_538838111_RC1F7D546460_RTRMADP_3_PORTUGAL-FIRE
Πολλά από τα θύματα πέθαναν όταν παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους (REUTERS/Rafael Marchante)

Εν τω μεταξύ, έχουν εκκενωθεί χωριά που κινδύνευσαν από τα μέτωπα, τα οποία εξαπλώνονταν «με μεγάλη βιαιότητα», όπως ανέφεραν οι αρχές.

Η πυρκαγιά είναι πιθανόν να ξέσπασε μετά την πτώση κεραυνών χωρίς να ακολουθήσει βροχή, ωστόσο τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά.

Η χώρα πλήττεται τις τελευταίες ημέρες από κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν το Σάββατο τους 40 βαθμούς σε πολλά σημεία. Μέσα σε μια ημέρα ξέσπασαν γύρω στις 60 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία.

Για την καταπολέμηση των πυρκαγιών έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 1.700 πυροσβέστες ενώ η Ισπανία πρόκειται να συνδράμει με εναέρια και επίγεια μέσα.

Συμπαρίσταται η Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Μαρτσέλο Ρεμπέλο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνάει η Πορτογαλία.

Τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της πυρκαγιάς, καθώς και συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον πορτογαλικό λαό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε τέλος ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Τη θλίψη του εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε σε tweet του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...