1144
Το «Γαύδος» είναι το νεότερο σκάφος του στόλου του Λιμενικού | .

«Θα μας βούλιαζαν εάν δεν κάναμε ελιγμό», λέει ο κυβερνήτης του «Γαύδος»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/02/2018 15:55
Το «Γαύδος» είναι το νεότερο σκάφος του στόλου του Λιμενικού
|.

«Θα μας βούλιαζαν εάν δεν κάναμε ελιγμό», λέει ο κυβερνήτης του «Γαύδος»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 10:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/02/2018 15:55

Στο διπλωματικό πεδίο μεταφέρεται η ένταση μετά το πρωτοφανές περιστατικό εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο υπερσύγχρονο σκάφος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούν για επιθετική ενέργεια που έγινε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου δήλωσε «εάν δεν έκανα ελιγμό, θα μας βούλιαζαν».

Επειτα από αυτά, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς -ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 15 ώρες μετά το περιστατικό- έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα προς την Τουρκία, σχετικά με αυτό το επικίνδυνο και εξαιρετικά προκλητικό περιστατικό.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”».

Παράλληλα επενέβη και η Κομισιόν -μέσω του Εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά- που δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τα συμβάντα και υπενθυμίζει ότι το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού κατασκευάστηκε και με ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο των συμφωνιών για  δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Τι συνέβη στα Ιμια

Η τουρκική ακταιωρός «Umut» χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος «Γαύδος», προκαλώντας υλικές ζημιές στην πρύμνη και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός στο 27μελές πλήρωμα.

Το σκάφος του Λιμενικού μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα για επισκευή, όπου βρίσκεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Λιμενικού. Εάν οι τεχνικοί του Λιμενικού κρίνουν ότι το σκάφος χρειάζεται δεξαμενισμό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγηθεί σε κάποιο ιδιωτικό ναυπηγείο.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο του Λιμενικού ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το περιστατικό έγινε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ήταν επιθετική ενέργεια, τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το «Γαύδος» ήταν στην περιοχή μαζί με άλλα ελληνικά σκάφη, είπε ακόμη ο υπουργός ενώ διευκρίνισε ότι το τουρκικό πλοίο κινήθηκε  πέρα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και παραβίασε και τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

gavdos2
Οι ζημιές στο σκάφος του Λιμενικού (φωτογραφίες από το militaire.gr)

Μαρτυρίες αξιωματικών του Λιμενικού που επικαλείται το militaire.gr μιλούν για ξεκάθαρη πρόθεση του τουρκικού σκάφους να βυθίσει το ελληνικό.

Το «Umut», που είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από το «Γαύδος» έπλευσε πρόσω ολοταχώς προς το ελληνικό για να το διεμβολίσει. Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους που ήταν ακίνητο μόλις την τελευταία στιγμή έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι το «Γαύδος» εντάχτηκε στον στόλο του Λιμενικού μόλις στα τέλη του 2015 έχει μήκος 57 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

Στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Μόλις το μεσημέρι της Τρίτης, αρκετές ώρες μετά το περιστατικό, το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απλώς περιγράφει το «θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων», όπως το χαρακτηρίζει.

Η ανακοίνωση έχει εξής

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

» Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου»

Σχετικά με το περιστατικό στα Ιμια το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει την προκλητική της συμπεριφορά.

Αναφέρει η ανακοίνωση τα εξής: «Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

» Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

» Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. 

» Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Σε ερώτηση κατά τη καθημερινή ενημέρωση Τύπου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με πολύ προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Ακόμη επανέλαβε τη έκκληση της Κομισιόν, που έγινε μόλις χθες Δευτέρα, προς την Τουρκία για «αποφυγή οποιασδήποτε πηγής εντάσεων, απειλών, ή δράσεων που στοχεύουν προς Κράτη Μέλη (της ΕΕ)», ενόψει φυσικά και της συνάντησης κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου.

Προκλήσεις στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, όλη τη νύχτα της Δευτέρας η Τουρκία έκανε παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγεται αεροναυτική άσκηση.

Τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από αυτές πέντε παραβιάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό τύπου CN-235 και οι άλλες δύο από ελικόπτερα. Τα συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (ένας σχηματισμός F-16, δύο CN-235 και τέσσερα ελικόπτερα) προχώρησαν και σε 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Τζανακόπουλος: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Σε σχόλιό του με αφορμή το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989, ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά. Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Σε ερώτημα αν η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...