O Independent για την τελευταία πρόβλεψη του ανθρώπου που έχει προβλέψει πολλά / Το Inrocks για την όψιμη αγάπη των Γάλλων προς τον πρόεδρό τους / Οι New York Times για μια ιστορία ψεύτικων ειδήσεων και αληθινής οργής / Και οι Times…
  • The Independent

    Σύγχρονες Πυθίες / «Η Αμερική θα καταρρεύσει επί Τραμπ»

    Είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει επιτυχώς την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, τότε που κάτι τέτοιο φαινόταν αδιανόητο. Είχε προβλέψει ακόμη την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν. Αλλά και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Και τώρα ο νορβηγός κοινωνιολόγος Γιόχαν Γκάλτουνγκ, σε ρόλο σύγχρονης Πυθίας, προβλέπει ότι θα καταρρεύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ.

    Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Independent, ο Γκάλτουνγκ αναθεώρησε χρονικά την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2000 και έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν ως το 2025. Επί προεδρίας Μπους έκοψε ακόμη μία πενταετία – το 2025 έγινε 2020. Και τώρα λέει ότι ήρθε η ώρα της Αποκάλυψης: «Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνει την παρακμή», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Motherboard.

    Αναλυτές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την πρόβλεψη υποστηρίζουν πάντως ότι αυτή δεν έχει ρεαλιστική βάση. «Οι ΗΠΑ είναι παγκόσμια υπερδύναμη για πολλούς λόγους. Εχει τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, την πιο ρωμαλέα ήπια ισχύ και την μεγαλύτερη οικονομία. Η άποψη ότι κάποιο από αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είναι ρεαλιστική» εκτιμά ένας από αυτούς.

    Αλήθεια, ο Νοστράδαμος τι λέει;

    Φωτό: Οσα παίρνει ο άνεμος; Πηγή: REUTERS/Mike Segar
  • Les Inrocks

    Ολάντ / Ο πρόεδρος που αγαπήθηκε τώρα που φεύγει

    Εκεί όπου απέτυχαν διακηρύξεις, προγράμματα, υποσχέσεις, αριθμοί και νόμοι, πέτυχε μία και μόνο δήλωση: ότι δεν θα θέσει νέα υποψηφιότητα για το Ελιζέ. Και ω του θαύματος, έπειτα από μήνες δημοσκοπικής κατρακύλας, που είχε φτάσει ακόμη και ως το μονοψήφιο 4%, ο Φρανσουά Ολάντ αρχίζει να κερδίζει και πάλι την κοινή γνώμη.

    Οπως επισημαίνει το Inrocks, η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει μια αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πλέον τη συμπάθεια του 29% της κοινής γνώμης, επίδοση που για τελευταία φορά είχε πετύχει τον Οκτώβριο του 2013 (και συγκυριακά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου του 2015). Οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν τώρα τον Ολάντ ειλικρινή και νιώθουν ότι τους καταλαβαίνει. Κάποιοι μάλιστα κρίνουν «καλή» την προεδρία του.

    Μήπως ανοίγει ένα παράθυρο για τις προεδρικές του 2022; Γιατί ποτέ δεν είναι αργά.

    Φωτό: Η ώρα της αποχώρησης έρχεται. Της επιστροφής; Πηγή: Reuters / Jacky Naegelen
  • The New York Times

    Pizzagate / Από μια ψεύτικη είδηση σε μια σχεδόν τραγωδία

    Ηταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ένας νεαρός πατέρας από τη Βόρεια Καρολίνα εισέβαλε σε μια πιτσαρία στην Ουάσινγκτον και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Θύματα δεν υπήρξαν και ο ίδιος συνελήφθη. Η ενέργειά του πάντως δεν ήταν μόνο άλλο ένα επεισόδιο μοναχικής τρέλας. Την οργή του Εντγκαρ Μάντισον Ουέλς μοιράζονται και χιλιάδες άλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια οργή που εκφράζεται εδώ και μήνες στα σόσιαλ μίντια ακόμη και με απειλές θανάτου. Και των οποίων οι αποδέκτες είναι κυρίως ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας αλλά και άλλοι μαγαζάτορες της γειτονιάς.

    Μα γιατί τόσο μίσος; Επειδή υποτίθεται ότι η πιτσαρία Ping Pong Comet είναι το στρατηγείο ενός διεθνούς δικτύου παιδεραστίας, το οποίο διευθύνει η Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα. Τα μέιλ που αντάλλαξαν οι δυο τους με τον ιδιοκτήτη για τη συγκέντρωση χρημάτων αποδείκνυε ατράνταχτα την ύπαρξη του κυκλώματος από το οποίο δεν έλειπαν και τα σατανιστικά στοιχεία.

    Μόνο που τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ολη αυτή η ιστορία περί κυκλώματος παιδεραστίας της Χίλαρι ήταν ένα από τα πολλά fake news που διακινήθηκαν μέσω του Διαδικτύου την περίοδο των αμερικανικών εκλογών, που αναπαράχθηκαν πολλές φορές και που, όπως αποδείχθηκε, έπαιξαν τον ρόλο τους στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το Pizzagate, όπως έγινε γνωστό, ξεκίνησε από μια πλατφόρμα κοινοποίησης εικόνων, την 4chan. Από εκεί αναδημοσιεύθηκε στο Reddit για να πάρει τον δρόμο της για το Twitter και το Facebook.

    Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης δεν είναι καινούργιο. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που οι ειδήσεις αυτές διακινήθηκαν από ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον ενός υποψήφιου – ένας τέτοιος είναι ο Στιβ Μπάνον, ιδιοκτήτης του ακραίου σάιτ Breitbart και σύμβουλος του Τραμπ κι ένας άλλος ο γιος του προαλειφόμενου σύμβουλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν που αναπαρήγαγε την είδηση από το Twitter με το σχόλιο «μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικη, παραμένει είδηση». Και είναι και η πρώτη φορά, σημειώνει ο Κέναν Μάλικ στους New York Times, που «οι παλιοί φρουροί της πληροφόρησης έχουν χάσει την εξουσία τους». Πράγματι, οι βασικοί «διανομείς» των ειδήσεων σήμερα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και είναι κάπως παρήγορο ότι αναγνώρισαν επιτέλους πως πρέπει να κάνουν κάτι για το πρόβλημα.

    Που πόσο μεγάλο είναι; Τεράστιο. Αρκεί να φανταστεί κανείς πως μετά την επίθεση στην πιτσαρία διακινήθηκε αστραπιαία η πληροφορία πως εκείνος ο πατέρας από τη Βόρεια Καρολίνα ήταν στην πραγματικότητα ηθοποιός που επιστρατεύτηκε να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου από το κύκλωμα παιδεραστίας της Χίλαρι. Η συνωμοσιολογία και η λάσπη δεν έχουν τέλος.

    Φωτό: Ο άνθρωπος που πήγε να προκαλέσει ένα μακελειό πιστεύοντας ένα ψέμα. Πηγή: ΝΥΤ / ΑΡ/ Sathi Soma
  • The Times

    Επισκέψεις / Οι λύκοι ξανά στο Παρίσι έπειτα από 100 χρόνια

    Προς τα τέλη του Μεσαίωνα το Παρίσι ζούσε με έναν άλλο φόβο εκτός από εκείνον των μαγισσών: ήταν ο φόβος των λύκων. Που τι έκαναν; Oπως υπενθυμίζουν πολύ παραστατικά οι Times, ξέθαβαν ακόμη και τα φρεσκοθαμμένα πτώματα από τα νεκροταφεία για να βρουν την τροφή τους και καμιά φορά άρπαζαν και κανένα μωρό από την κούνια του. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίστηκαν λύκοι στην περιφέρεια του Παρισιού για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια, θα πρέπει μάλλον να ξύπνησε κάποια από εκείνες τις παλιές και τρομακτικές μνήμες της πόλης.

    «Οι λύκοι βρίσκονται προ των πυλών του Παρισιού» δηλώνει ο Ζαν Λικ Βαλερί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Λύκων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται την ύπαρξή τους, διαφωνούν όμως ότι έχουν φτάσει τόσο κοντά. Κι ο γάλλος «λυκολόγος» υποθέτει ότι οι αρχές αποκρύπτουν την αλήθεια για να μην εξάψουν τα πάθη σε μια χώρα που δεν αγάπησε ποτέ τους λύκους της: «Δυσάρεστοι από κάθε άποψη… Ζωντανοί είναι μισητοί και βλαβεροί, ενώ πεθαμένοι είναι», έγραφε τον 18ο αιώνα ο φυσιοδίφης κόμης Μπουφόν. Και μετά ανέλαβαν οι κυνηγοί: ενώ τον 15ο αιώνα λύκοι ζούσαν στο 90% της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1930 είχαν εξαφανιστεί.

    Εμφανίστηκαν ξανά το 1992 περνώντας τις Αλπεις από την Ιταλία. Και σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 300 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 9.000 πρόβατα τον περασμένο χρόνο. Ε, κάπως πρέπει να φάνε κι αυτοί. Γιατί μάλλον αυτή τη φορά δεν θα σκάψουν στους τάφους των παρισινών νεκροταφείων.

    Φωτό: Αντε, και στον πύργο του Αϊφελ. Πηγή: Times / Ehlers / Getty



text
  • Ανασχηματισμός; Ε, ναι. Μάλλον χρειάζεται


    29 Μαρτίου 2024, 09:39