314
Η Τσιμισκή έκλεισε σε μια στιγμή. Η πόλη μπλόκαρε | Facebook

Οταν το «Survivor» έκλεισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Αυγούστου 2017, 14:37
Η Τσιμισκή έκλεισε σε μια στιγμή. Η πόλη μπλόκαρε
|Facebook

Οταν το «Survivor» έκλεισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Αυγούστου 2017, 14:37

Προσπαθώ να θυμηθώ την προηγούμενη φορά που μαζεύτηκαν 4-5.000 άτομα για κάποιο event στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις αρχές Αυγούστου και δεν μπορώ. Το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, τόσα συνέρρευσαν σε πολυκατάστημα για τρεις παίκτες του «Survivor», σε σημείο να κλείσει για πολλή ώρα ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, η οδός Τσιμισκή.

Οι οδηγοί έβριζαν, διότι ταλαιπωρήθηκαν μέσα στη ζέστη. Οι πολέμιοι του «Survivor» έτριβαν τα μάτια τους. Οι φαν στριμώχνονταν και χοροπηδούσαν από χαρά επειδή φωτογραφήθηκαν με τα ινδάλματά τους και πήραν αυτόγραφο. Μιλάμε για πλήθος και μιλάμε για πάθος. Βεβαίως, το πάθος έχει ημερομηνία λήξης, κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι παίκτες του «Survivor».

Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με σοβαρό πρόβλημα εξόδου από το κέντρο της, ταλαιπωρήθηκε επειδή ένας επιχειρηματίας θέλησε να γιορτάσει τα 50 χρόνια της επιχείρησής του προσκαλώντας τρεις παίκτες ενός ρεάλιτι σόου και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν μερικές χιλιάδες κόσμου, πέρα από κάθε προσδοκία;

Ευθύνεται ο επιχειρηματίας, ευθύνονται οι παίκτες, ευθύνεται ο κόσμος; Προφανέστατα όχι. Μήπως, όμως, θα έπρεπε οι αρχές (Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία) να έχουν προβλέψει ότι πιθανώς να προκύψει πρόβλημα; Θα μπορούσαν να το έχουν προβλέψει; Και τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο κέντρο; Να βάλουν προστατευτικά στο πεζοδρόμιο και να διατηρούν το δρόμο ανοιχτό;

Δεν έχω απάντηση και, γνωρίζοντας την περιοχή, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπήρχε τρόπος να εμποδιστεί ο κόσμος να φτάσει στο σημείο το οποίο κάθε άλλο παρά κατάλληλο για οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται κάτι πολύ σοβαρό: ότι εάν συμβεί κάτι ξαφνικό στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Εγκλωβίζεσαι στο αυτοκίνητό σου, δεν υπάρχει τρόπος να φύγεις και απλώς περιμένεις στωικά κάποτε να ανοίξει ο δρόμος. Ας σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε περίπτωση ενός φυσικού φαινομένου που θα έχει επιφέρει καταστροφές. Αλλά αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει (και μας και τις αρχές του τόπου μας) εκτενέστερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...